En serbisk politimann holder oppsyn med ulovlige migranter som er blitt anholdt nær Serbias grense mot Ungarn den 12. september 2023. Foto: Serbias innenriks­departement via AP / NTB.

Migranter på Lampedusa har fylt nyhetsbildet den senere tiden, men i skyggen av det som foregår på den italienske øya, øker den ulovlige menneske­trafikken også andre steder i Europa.

Migrasjonen til Tyskland øker nå langs en ny Balkanrute som går via Serbia, Ungarn, Slovakia og Polen, skriver Bild.

I første halvår av 2023 kom 12.000 ulovlige migranter til Tyskland via Polen, en økning på 168 prosent sammenlignet med året i forveien, opplyser den tyske avisen.

Siden i vår har grensepolitiet langs den tysk-polske grensen stadig oftere stanset hele busser fulle av syrere, afghanere og tyrkere som innvandrer til Tyskland via Serbia, Ungarn, Slovakia og Polen. Flere titalls unge menn krysser den tysk-polske grensen i busser eller små lastebiler, og etterlates hjelpeløse i avsides­liggende strøk, for siden å vandre langs landeveier og motorveier i retning av Berlin.

Deler av trafikken synes å skyldes en slags hybrid krigføring fra Russland og Belarus:

Det påfallende er at mange av de ulovlige innvandrerne har flydd til Europa via Moskva eller Minsk med offisielle visa som de for eksempel kan bruke til å reise med fly til Beograd. Deretter organiserer smuglere ferden mot Polen og deretter Tyskland, rapporterer NDR, WDR og Süddeutsche Zeitung.

Prisen for turen er 10.000 dollar pr. migrant.

Veien om Slovakia skyldes at Østerrike har skjerpet grense­kontrollen betydelig ved grensen mot Ungarn.

Menneskestrømmen til Tyskland via Polen kommer også fremdeles i en viss grad fra Belarus, der diktator Aleksandr Lukasjenko sendte horder av migranter mot Polen i 2021. Siden da er kontrollen av den polske grensen skjerpet, men migrantene gir ikke opp.

Flyktningene lykkes likevel stadig med å gjøre gjennombrudd. Grensevakter rapporterer at ulovlige migranter i Belarus er utstyrt med stiger og avbitere. Polske sikkerhets­styrker får jevnlig kastet stein etter seg, og på belarusisk side er store deler av grensen ubevoktet med hensikt, slik at smuglerne og migrantene skal få en lettere jobb.

Det er dessuten en økende migrasjon til Hellas fra Tyrkia, og økningen har vært betydelig de siste to månedene, melder Kathimerini. Migrasjonen i august 2023 var mer enn tre ganger større enn i 2022, og på de greske øyene nær Tyrkia er det nå 12.400 migranter, skriver den greske avisen.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.