Migranter går på en jernbanelinje i nærheten av Horgos i Serbia, ikke langt fra grensen mot Ungarn, den 20. oktober 2022. Foto: Darko Vojinovic / AP / NTB.

Fra januar til oktober 2022 har EUs grensebyrå Frontex registrert over 275.000 migranter som har krysset unionens yttergrense ulovlig.

Ifølge Frontex er det 73 prosent flere enn i tilsvarende tidsrom i 2021, melder Associated Press (AP).

Den ulovlige migrasjonen til Europa er med det på sitt høyeste siden 2016, da den store migrasjonsbølgen som begynte med Angela Merkels åpning av grensene i 2015, ennå ikke hadde lagt seg.

Nærmere halvparten av den ulovlige innvandringen som registreres (128.000 av 275.000), skjer over den såkalte Vest-Balkan-ruten.

Trafikken der skjer gjerne ved at migranter først kommer til Hellas via Tyrkia, for siden å bevege seg gjennom land i det tidligere Jugoslavia, innen de ankommer Østerrike, Tyskland og andre rike europeiske land. Andre flyr direkte og visumfritt til Serbia før de begir seg i retning av Schengen-sonen.

Mange av migrantene langs Vest-Balkan-ruten kommer fra Burindi, Afghanistan og Irak, skriver AP.

Økningen i den ulovlige migrasjonen, som avtok kraftig under koronapandemien, gjelder også den sentrale Middelhavs-ruten, der 79.000 personer har migrert til Europa i løpet av årets ti første måneder – en økning på 48 prosent sammenlignet med i fjor.

Migrasjonstrafikken over Middelhavet har imidlertid avtatt den senere tiden, og det samme gjelder trafikken via Ukraina og Belarus (Hviterussland).

EU members Poland, Lithuania and Latvia have built walls on their borders with Belarus to stop the migrants from trying to illegally enter.

Frontex har sendt 500 ekstra tjenestepersoner til Balkan, og det er nå i alt 2300 som er satt inn på EUs yttergrense, opplyser AP.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.