Illegale migranter som strømmer til Europa, omtales ofte som «flyktninger» i nyhetene. Men det er et faktum at mange av dem er økonomiske migranter som ikke flykter fra krig.

Nesten halvparten av alle ulovlige innvandrere til EU i fjor var borgere fra afrikanske nasjoner sør for Sahara der det ikke er krig. Dette melder Remix News.

I en rapport skrev EUs grensebyrå Frontex at de hadde registrert en «merkbar økning i afrikanske migranter, spesielt fra Vest-Afrika, som nå representerer nesten halvparten (47 prosent) av alle oppdagede migranter».

Ulovlige grensepasseringer til EU økte i 2023 med 17 prosent i forhold til året før, med 380.000 registrerte tilfeller. Dette er et konservativt anslag som ikke tar hensyn til de mange migrantene som unngikk myndighetene for å komme seg inn i Europa.

Tallet er det høyeste siden den store migrasjonsbølgen i 2015–2016 og fortsetter den stigende trenden i registrerte tilfeller de siste tre årene.

Landene som eksporterte flest illegale migranter, var Syria, Guinea og Afghanistan, som utgjorde 37 prosent av alle irregulære grensepasseringer.

Den mest brukte migrasjonsruten i fjor var den sentrale middelhavskorridoren fra Nord-Afrika til Italia, ofte via øyer som Lampedusa. Det ble totalt registrert 157.479 migranter som la ut på denne reisen, en økning på 49 prosent fra 2022.

Den vestafrikanske migrasjonsruten – der migranter vanligvis drar fra det muslimske Senegal til de spanske Kanariøyene – opplevde en økning på 161 prosent. 40.403 illegale migranter fra Afrika landet på øygruppen i 2023. Dette var ny rekord for Kanariøyene.

Frontex bemerket også at antallet ulovlige innvandrere som hevder å være «enslige mindreårige» hadde økt med 28 prosent sammenlignet med året før. De utgjorde mer enn 20.000 påståtte mindreårige i 2023.

Ruten på Vest-Balkan til Ungarn opplevde mindre trafikk i fjor, med et fall på 31 prosent. Imidlertid ble det fortsatt registrert 99.068 migranter som brukte denne veien for å passere EUs ytre grense.

«Tallene som presenteres i dag, viser de eskalerende utfordringene vi står overfor i forvaltningen av EUs ytre grenser», uttaler Frontex-sjef Hans Leijtens.

Leijtens, som har ansvaret for kontrollen med EUs yttergrense, hevder samtidig at «Ingenting kan forhindre mennesker fra å krysse en grense, ingen mur, intet gjerde, intet hav, ingen elv».

Den svenske sosialdemokraten og tidligere kommunisten Ylva Johansson, som nå har ansvar for indre sikkerhet i EU, hevder at europeere «vil sulte» uten migranter fra land som Senegal.

Grensekontroll kan umulig lykkes, sier sjefen for EUs grensebyrå

EU-topp hevder at europeere vil «sulte» uten migranter

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her! Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.