Migranter som har kommet til den greske øya Lesvos. Foto: Tore Meek / NTB

I fjor passerte minst 330.000 mennesker EUs yttergrense ulovlig. Det er 64 prosent mer enn i 2021, og flest på ett år siden 2016. Afghanere, syrere og tunisiere dominerer bildet.

Tilstrømningen av ulovlige migranter inn i EU øker kraftig. I 2022 kom det 65 prosent flere enn året før, og ikke siden 2016 har tallene for ett år vært så høye, melder NTB-AFP.

Afghanere, syrere og tunisiere sto for 47 prosent av de ulovlige grensekrysningene i fjor. Antall syrere ble omtrent doblet til 94.000, skriver Frontex.

45 prosent av de ulovlige grensepasseringene som ble oppdaget, skjedde på Vest-Balkan, opplyser EUs grensebyrå Frontex. Den sentrale middelhavsruten sto for det nest høyeste antallet kryssinger og steg med mer enn 50 prosent, til over 100.000.

– Dette er det andre året på rad med en bratt økning i antall irregulære innreiser, skriver de i en pressemelding fredag.

Dette dreier seg i all hovedsak om menn, og det er svært få barn. Frontex skriver at kvinner sto for færre enn én av ti av grensepasseringene, mens andelen mindreårige falt til rundt ni prosent.

Når migrantene har kommet seg inn i EU et eller annet sted, er de ofte mobile, og forflytter seg fra land til land. Mange ønsker seg til Tyskland eller Storbritannia, og setter kursen dit. Et stort antall har også Sverige som mål.

Les også: 

Hvorfor legger migrant­skipene alltid til kai i Italia?

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.