Fra grensen mellom Litauen og Hviterussland. Foto: Hervé Dez / Wikimedia Commons.

Stadig flere ulovlige migranter krysser grensen til Litauen fra Hviterussland, der president Aleksandr Lukasjenko bruker migranter som våpen mot EU for å få unionen til å oppheve sanksjonene mot landet.

I løpet av årets sju første måneder har det skjedd mer enn 2000 ulovlige grensepasseringer, mens det tilsvarende antallet i hele 2020 var færre enn hundre, opplyser Die Welt.

Ifølge EUs innenrikskommissær Ylva Johansson er ikke problemet migrantene, som kommer fra Irak og afrikanske land, men snarere den hviterussiske presidenten, skriver den tyske avisen. Lukasjenko gjør en «aggressiv handling» som er «helt uakseptabel», sa Johansson til pressen i Vilnius mandag.

Litauen ønsker likevel hjelp til å beskytte landets, EUs og Schengen-sonens yttergrense mot Hviterussland, og Johansson har kunngjort at unionens grensebyrå Frontex snart skal sende «mer enn 100» grensevakter til Litauen.

Litauens grense mot Hviterussland er ca. 680 kilometer lang. Mer enn halvparten av den går over landjorden, mens resten av den går langs elver eller innsjøer.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.