Polsk politi har oppdaget migranter som har tatt seg over grensen fra Hviterussland ikke langt fra Usnarz Gorny den 1. september 2021. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB.

Tysk politi intensiverte i forrige uke kontrollene på grensen til Polen, etter at et økende antall migranter som har reist til Litauen, Latvia og Polen via Hviterussland, har begynt å dukke opp i Tyskland, skriver Die Welt.

Politiet pågrep 85 personer som hadde reist inn ulovlig langs grensen til Polen, herunder 46 irakere og 23 personer med ukjent statsborgerskap, foruten syrere, tyrkere og iranere. For 33 av de innreiste ble det oppdaget at de var kommet via ruten Tyrkia–Hviterussland–Polen.

Politikilder opplyser til den tyske avisen at tre irakere som er bosatt i Tyskland, sist torsdag ble arrestert for mistanke om menneskesmugling, da de hadde brukt sine egne biler i forsøk på å hjelpe andre irakere med å komme seg ulovlig til Tyskland fra Polen.

Denne trafikken er i kraftig økning, forteller kildene.

Politiet kan imidlertid ikke stanse de ulovlige innreisene så lenge personene det gjelder, søker om asyl, da tyske dommere anser dette for å være i strid med EU-retten.

Fenomenet med menneskesmugling som skjer ved hjelp av landsmenn i destinasjonslandet, er ikke begrenset til irakere som kommer via Hviterussland.

Tidlig i september ble afghanere som er bosatt i Tyskland, pågrepet for å ha prøvd å smugle inn afghanere i Italia som nylig var blitt evakuert fra Kabul. Ti evakuerte, som hadde søkt asyl i Italia men ikke ønsket å bli igjen der, kom til Tyskland med buss, finansiert av en 30 år gammel afghaner som flyktningstatus i Tyskland, skriver Die Welt.

Mens den illegale transittstrømmen via Italia er av gammel dato, er ruten til EU via Hviterussland av ny dato.

Migrasjonstrykket derfra har oppstått ved at migranter fra Irak, Afhganistan og andre land flyr til den hviterussiske hovedstaden Minsk, og det anses for å være et politisk våpen mot unionen som Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko har tatt i bruk siden mai som et svar på EU-sanksjoner mot landet.

Nå øker presset mot Polens grense til Hviterussland:

Polske grensevakter har registrert mer enn 3200 forsøk på ulovlig innreise langs grensen til Hviterussland siden begynnelsen av september. Bare på torsdag skjedde det 238 slike forsøk.

I henhold til en offisiell tysk rapport om migrasjonen via Hviterussland som Die Welt har fått innsyn i, er Tyskland det foretrukne destinasjonslandet for de ulovlige migrantene fra Irak, og grunnen er den store irakiske diasporaen i Tyskland, heter det i rapporten, som er unntatt offentlighet.

Norske myndigheter har også kjennskap til at personer av utenlandsk opphav hjelper til med å smugle landsmenn til Norge.

I en rapport fra den norske regjeringens analysegruppe på migrasjonsfeltet som ble utarbeidet i 2016 og er unntatt offentlighet, står det at norsk politi har begrenset kunnskap om menneskesmugling, men likevel kjenner til at «flere veletablerte nettverk av menneskesmuglere har vært aktive i Norge i flere år».

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.