Slovenske soldater patruljerer grensen mot Kroatia. Foto: Antonio Bronic / Reuters / Scanpix.

Rapporteringen av migrasjonens drama handler som oftest om spillet rundt NGO-skipene i Middelhavet, hvor det hele er så godt synlig, men alt dette berører svært få migranter sammenlignet med det totale antallet som kommer jevnt og trutt til Europa.

Mer enn 185.000 personer søkte om asyl i Tyskland i 2018, et antall som tilsvarer omtrent en fjerdedel av et tysk fødselskull, og tilstrømningen er ikke veldig mye lavere i år, med nesten 85.000 asylsøkere i løpet av årets sju første måneder.

Denne strømmen, som vedvarer på grunn av menneskesmugling og er i ferd med å avskaffe Tyskland, er i all hovedsak usynlig i nyhetsbildet. Hvordan skjer den?

Interne, konfidensielle EU-dokumenter som Die Welt har fått tilgang til, viser at menneskesmuglingen på samme tid blir både mer sofistikert og mer brutal i sine metoder, skriver den tyske avisen.

Smuglingen involverer korrupte politifolk, den følger kompliserte ruter som involverer flyplasser, og den er blitt enda dyrere, går det frem av EU-dokumentene, som i hovedsak bygger på informasjon fra EUs asylbyrå EASO og fra kilder i politiet som har etterforsket og pågrepet menneskesmuglere.

Die Welt siterer fra dokumentene, som bekrefter tidligere observasjoner av hvordan migranter smugles i mindre grupper:

Når det gjelder smugling (av migranter) til de greske øyene, bruker smuglerne stadig oftere små, raske båter (flere trebåter, men også speedbåter og vannscootere). Nå transporterer de færre migranter (15–20). Tidligere ble det transportert opptil 60 migranter i gummibåter.

Korrupte tjenestemenn er en del av bildet:

Den 5. oktober ble det arrestert en politimann fra Zagreb som hadde smuglet 18 pakistanere i varebilen sin.

Det samme er fiktive ekteskap og korrupsjonen som anspores av inntektsforskjeller og migrasjonsregler:

Personer fra tredjeland inngår arrangerte ekteskap for å komme legalt inn i EU. Disse er for det meste menn fra Pakistan, India og Bangladesh, men også fra Serbia, Nepal, Ukraina samt enkelte stater i Nord-Afrika. Kvinnene som er villige til å inngå et fiktivt ekteskap, kommer fra Bulgaria Portugal, Romania og Slovakia. De har lite utdannelse og svært lav inntekt.

Prisene det er tale om, er mye penger i opphavslandene, hvor det i praksis er overklassen som migrerer illegalt til Europa, hvor de bruker det politiske asylet og europeernes manglende evne til hjemsendelse som middel til et nytt liv på vår bekostning:

Overvåkning av sosiale medier viser at menneskesmuglere som skriver på farsi (Iran, Afghanistan), tilbyr nye turer fra Iran til EU via Serbia. Pris: Fra Iran til Serbia 1000 euro. Fra Serbia til Ungarn 2500 euro (landevei). Fra Serbia til Østerrike 3000 euro (landevei). Fra Serbia til Tyskland 3000 euro (landevei). Fra Serbia til Storbritannia 5000 Euro (fly), fra Serbia til Canada 7000 euro (fly). I separate meldinger tilbød de også nye turer fra Beograd til Sverige og Norge for 3500 euro.

Det er åpenbart at noen av de innsmuglede kan være terrorister:

Den 9. januar arresterte italiensk politi åtte tunisiere mistenkt for å ha organisert en smuglerring fra Tunisia til det sørlige Sicilia ved hjelp av speedbåter. Minst fem transporter ble observert. Alle smuglerne fulgte den såkalte islamske staten (IS) på Facebook, og spredte propaganda der.

Big Tech trer også støttende til:

Instagram blir benyttet av iranske smuglere for å tilby falske eller stjålne EU-reisedokumenter. Slik skal man få folk til å tro at turen er lovlig og trygg.

Ikke all hjelpen er like sofistikert:

I desember pågrep italienske myndigheter to medlemmer av en kriminell gruppering som eskorterte ulovlige migranter til stasjonene i Gallarate (Varese), Verona og Novara, hvor de sent på natten hjalp dem med å snike seg inn i godstog eller inn i containere. Smuglerne tok 150 til 300 euro for dette.

Ryktene om Balkan-rutens død er utvilsomt overdrevne:

Ungarsk politi etterforsker en kriminell gruppering ledet av en afghaner som smugler hovedsakelig afghanere og iranere fra Serbia til Ungarn. Denne kriminelle grupperingen benytter seg av tjenester utført av serbiske og rumenske borgere. Serbiske borgere ledsaget ulovlige migranter til fots over den serbisk-ungarske grensen. Når de ulovlige migrantene så er i Ungarn, bringer de rumenske sjåfører (for det meste med veldig lav inntekt) til Budapest. Der blir de delt inn i små grupper på to–tre personer og brakt med offentlig transport via Sopron og Hegyeshalom til Østerrike. … For dette betaler afghanerne 3000–3500 euro og iranerne 4500–6000 euro.

Migranter på det greske fastlandet drar til de nordvestlige delene av landet med offentlig transport, og krysser grensen til Albania til fots. Der søker de om asyl, for slik å kunne bevege seg fritt i Albania. Siden krysser de grensen til Montenegro. Der kan de igjen søke om asyl for å kunne bevege seg fritt i Montenegro. Deretter krysser de grensen til Bosnia-Hercegovina og fortsetter til Koratia (EU-land). Denne ruten opereres hovedsakelig av smuglere fra Albania og Kosovo.

Strømmen av mennesker er også ensbetydende med strøm av brutal mafiakriminalitet:

Forskjellige publikasjoner som siterer en rapport fra den tyske etterretningstjenesten (BND), tyder på at migrasjon av nigerianske flyktninger fra Italia til Tyskland sannsynligvis vil føre til en ukontrollkert økning i ekstremt farlige og velorganiserte, nigerianske kriminelle strukturer.

Fem nigerianske smuglere ble den 14. februar arrestert av politiet i Catania, Italia. Arrestasjonen skjedde etter vitnesbyrd fra en mindreårig pike som tidligere hadde benyttet deres menneskesmuglingstjenester. Hun ble deretter tvunget inn i prostitusjon under trusler om at hun i motsatt fall ville bli utsatt for voodoo-metoder.

Flytrafikken er et potent instrument for smuglerne:

Migrantene (statsløse palestinere) ble hjulpet av en ring av menneskesmuglere i Beirut (Libanon). Disse menneskene satte migrantene på ruten Beirut – Addis Ababa (Etiopia) – São Paulo (Brasil) – Lima (Peru) – Quito (Ecuador) – Curaçao – Amsterdam. Pris pr. passasjer: 5000 amerikanske dollar. Andre migranter kom fra Mexico City og San Jose (Costa Rica) til Amsterdam. … Den latinamerikanske ruten foretrekkes av smuglere fordi det er flere land i Sør-Amerika hvor statsløse palestinere ikke trenger visum.

I 2018 skjedde det en økning i antallet grensekryssinger med fly. … De mest brukte rutene med henblikk på asylsøknader er: Casablanca (Morocco) til Madrid og Paris. Istanbul til Frankfurt og andre EU-flyplasser. Fra Kutaisi (Georgia) til forskjellige EU-flyplasser. Fra Tirana (Albania) til italienske flyplasser. Fra Athen, Thessaloniki og Heraklion til forskjellige EU-flyplasser. Fra regionale italienske og spanske flyplasser til britiske og irske flyplasser.

Alle disse opplysningene sett i sammenheng, som naturligvis bare avspeiler en liten flik av den stygge virkeligheten, tegner et rystende bilde av hvor – unnskyld uttrykket – føkked Europa er. Grensekontrollene er i praksis en vits. Tiden for dette tøvet burde for lengst ha vært forbi.

Men så lenge migrantene siger jevnt inn i et tempo som ikke setter det europeiske mottaksapparatet under et akutt press, slik vi så i 2015, er det knapt noen som tar notis av dem.

Hemmeligholdet av de lekkede dokumentene viser ellers at EU ikke vil at folk skal vite om det som foregår. Og den manglende spredningen av saken fra Die Welt viser at journalister heller ikke vil det.

Politikerne burde være folkets tjenere og avisene dets talerør. Disse idealene viser seg å være uhyre langt fra virkeligheten. Dere er overlatt til dere selv, folkens.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂