Spansk politi har arrestert 19 marokkanere tilhørende en kriminell organisasjon som smuglet migranter og narkotika fra Marokko til Spania på hurtiggående vannscootere over Gibraltarstredet, opplyser Europol i en pressemelding.

The group was dismantled in a joint action day by the Spanish National Police and the Civil Guard, with Europol supporting them on the spot with a mobile office and a Universal Forensic Extraction Device – a stand-alone mobile forensic kit that can extract data from mobile phones.

In total, 19 people of Moroccan origin were detained in Spain. Police officers carried out 7 houses searches in Almeria, Spain, where they seized 11.6 kg of drugs and over EUR 15.000 in cash. 21 devices were examined and 16 gigabytes of data submitted to the Spanish law enforcement agencies by Europol.

Den 14 km lange turen kunne ta så lite som 30 minutter, og ble gjennomført med én smugler og en til tre migranter. Foruten transport over stredet og videre til deres slektninger, tilbød gruppen også innkvartering og falske dokumenter.

Etterretninger fra EUs grensepoliti Frontex tyder på at menneskesmuglingen på vannscooter er i kraftig økning. Virksomheten er potensielt farlig for badegjester, skriver Die Welt: Smuglerne nærmer seg land med stor hastighet og forsvinner like raskt for ikke å bli oppdaget.

De arresterte marokkanerne bodde i forskjellige EU-land, som Frankrike, Italia og Spania, og kundene deres var også i hovedsak marokkanske menn med slektninger i EU som betalte de 4000 euroene overfarten kostet. Personer av marokkansk avstamning som oppholder seg lovlig i Europa, er med andre ord medvirkende til menneskesmuglingen.

I et dokument fra regjeringens analysegruppe på migrasjonsfeltet som er unntatt offentlighet, går det frem at norske myndigheter er kjent med at det samme fenomenet finnes i vårt eget land, uten at de har evne til å straffeforfølge de involverte.

 

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂