Nytt

Afrikanske migranter som trengte seg inn i Ceuta den 22. august 2018, står i kø i migrantmottaket på stedet. Foto: Fabian Bimmer / Reuters / Scanpix.


 

Migranter som har til hensikt å storme de spanske oversjøiske territoriene Ceuta og Melilla fra Marokko, betaler mafiaer 18 euro for å få sjansen til å gjøre koordinerte forsøk.

Det går frem av en konfidensiell rapport fra det halvmilitære spanske politiet Guardia Civil som er omtalt i El País.

The mafia decides the day, time and exact point on the border for the coordinated jump. Migrants who have not paid are not allowed to take part. Before the attempt, the groups send out scouts to “inspect the area and collect updated information on the security measures implemented by the Moroccan and Spanish security forces,” the report says.

Once the day has been set, the mafias round up the migrants and take away their cellphones, which are not returned until they are close to the border fence. When the moment arrives, the officials lead the group to the chosen point and give instructions on how to intimidate the police by shouting and throwing items such as rocks, sticks, feces, battery acid and quicklime.

Bakgrunnen for at dokumentet er blitt kjent, er nesten mer interessant enn dets innhold, da det illustrerer hvor vanskelig det er for Spania å sende ut migranter som trenger seg inn:

The confidential document was recently used by the Spanish government for an appeal at the European Court of Human Rights in Strasbourg in a case over two express deportations carried out under the former Popular Party (PP) government of Prime Minister Mariano Rajoy. Spain is accused of unfairly deporting two migrants from Mali and the Ivory Coast, who crossed the border fence dividing Morocco and Spain, on August 13, 2014, instead of taking in the migrants for processing. In October 2017, the court in Strasbourg ruled that the Spanish authorities had violated the European Human Rights Convention, and ordered that they pay each of the migrants €5,000 in damages. The Spanish government argues that there “was no expulsion, but rather prevention of entry.”

Store ressurser er altså brukt til et forsøk på å sende ut to migranter som kom for fire år siden. Stilt overfor en mye større menneskestrøm kommer de juridiske instrumentene til kort.

 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.