Rettshåndhevelse fra fem land har stoppet et interkontinentalt kriminelt nettverk som smuglet migranter fra Cuba til EU-land. Etterforskningen, som er koordinert av Europol og INTERPOL, førte til arrestasjonen av 62 personer, hvorav 25 var cubanske statsborgere. Det er mistanke om at 5 000 cubanske statsborgere har blitt smuglet inn i EU.

Ifølge Europol brukte menneskesmuglerne en velkjent meldingsapplikasjon for å annonsere sine ulovlige tjenester til cubanske klienter i sårbare situasjoner.

For en betaling på rundt 9 000 euro kunne de organisere reisen, overføringer og skaffe falsk dokumentasjon. Smuglerne fløy inn personer fra Cuba til Serbia, og utnyttet mangelen på visumkrav for å komme inn i Serbia på den tiden.

Migranter ble deretter smuglet til Hellas, hvor de fløy videre til Spania. Det er mistanke om at det kriminelle nettverket har smuglet rundt 5 000 cubanske statsborgere inn i EU, og generert et overskudd på rundt 45 millioner euro.

Etterforskningen avdekket et komplekst kriminelt nettverk som var startet opp i mange byer over hele Spania, Hellas og i Serbia. Smuglerne kunne raskt tilpasse seg endrede omstendigheter for å holde deres ulovlige virksomhet i gang.

På aksjonsdagen i juni 2023 beslagla politi fra alle tre landene hundrevis av forfalskede dokumenter og utstyret til å lage dem. I tillegg konfiskerte de 18 eiendommer, 33 kjøretøyer og 144 bankkontoer, samt enorme kontantbeløp i ulike valutaer.

Europol skriver at smuglerrruten var uvanlig lang og kostbar.

Etterforskningen ble satt i gang i oktober 2021 etter at serbiske, greske, nord-makedonske og finske myndigheter rapporterte om et økt antall cubanske borgere som forsøkte å komme inn i Europa med forfalsket dokumentasjon.

I januar 2023 ble det utstedt en felles etterretningsmelding fra Europol, European Union Agency for Asylum og Frontex. I meldingen sto det blant annet at krigen i Ukraina har forårsaket en endring i ruter og modus operandi på hvordan Cubanske statsborgere ble smuglet inn i EU:

– Cuban nationals smuggled into the EU: shifting routes and modi operandi in a changed geo-political landscape” reported on the effect the Russian war of aggression in Ukraine had on migrant smuggling routes.

Opprinnelig pleide cubanske statsborgere å fly kommersielt til Russland fra Cuba. Der tilbød smuglere dem muligheten til enten å krysse den finsk-russiske grensen for å komme inn på EUs territorium, eller å fly til Serbia for å fortsette sin reise inn i Sentral- eller Sør-Europa gjennom den vestlige Balkan-regionen.

Siden begynnelsen av krigen i Ukraina, ble ruten endret. Cubanske statsborgere ble fløyet til Serbia via Frankfurt flyplass. Ved å bruke en rekke ruter til Hellas og Nord-Makedonia, ledet smuglerne store grupper av migranter og fikk dem til å gå i mørket uten forsyninger i timevis.

I tillegg til disse vanskelige forholdene, utnyttet smuglerne de mest sårbare migrantene, inkludert mindreårige, og utsatte dem for svindel, ran og utpressing. I noen tilfeller ble kvinner sendt til andre kriminelle grupper for seksuell utnyttelse.

Ved ankomst til Hellas ville migrantene enten søke om asyl eller bruke videre transport til andre EU-land organisert av smuglerne, for eksempel flyreiser til Spania eller sjøtransport til Italia.

For å reise innenfor EU ga det kriminelle nettverket migranter forfalskede dokumenter eller benyttet den såkalte lookalikemetoden, der ekte reisedokumenter blir stjålet og distribuert til en migrant som ligner på den virkelige passinnehaveren.

Etterforskningen fortsetter, og ytterligere arrestasjoner er ventet.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.