En seilbåt ligger grunnstøtt og ødelagt utenfor Santa Maria di Leuca i Italia etter å ha vært brukt til ulovlig transport av migranter. Stillbilde: Michele Rosafio / YouTube.

Italiensk politi har lørdag arrestert 19 personer i et internasjonalt kriminelt nettverk som smuglet migranter fra Afghanistan, Irak og Pakistan til Italia og videre til Frankrike og land i Nord-Europa.

De arresterte er italienere, afghanere og irakiske kurdere, og nettverket opererte i Afghanistan, Pakistan, Iran, Tyrkia, Hellas og Italia, skriver Il Secolo XIX.

I samarbeid med kriminelle grupper i Hellas og Tyrkia organiserte menneskesmuglerne reiser til Italia med stjålne eller leide seilbåter. Migrantene betalte rundt 6000 euro for turen, som gjerne endte langs kysten av Siracusa-provinsen på Sicilia, mens båtførerne fikk 1000 euro pr. tur.

Nettverket tilbød også å skaffe migrantene som ønsket det, regulært opphold i Italia ved å forfalske arbeidskontrakter og andre dokumenter som gjorde det mulig å skaffe seg oppholdstillatelse.

Etterforskningen av nettverket har pågått siden 2018 som følge av ti mistenkelige ilandstigninger i Siracusa-provinsen. Politioperasjonen lørdag ble koordinert av påtalemyndigheten i Catania på Sicilia, og pågripelsene skjedde i Bari, Milano, Torino og Ventimiglia, på grensen mot Frankrike.

Ankomsten av migranter fra det østlige Middelhavet til Italia begrenser seg ikke til Sicilia. De senere årene har tallrike velstående migranter fra nettopp land som Afghanistan, Irak og Pakistan kommet i seilbåt også til det italienske fastlandet, det være seg i Calabria- eller Puglia-regionen.

I 2019 ble nordmannen Jens Jacobsen frastjålet sin seilbåt i Hellas, for siden å oppdage at den var gått på grunn utenfor Santa Maria di Leuca, på spissen av den italienske hælen, etter å ha blitt brukt til å smugle migranter.

Fenomenet reiser spørsmål om hvor mange flere nettverk av menneskesmuglere som opererer langs denne ruten.

 

 

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.