Polske grensevakter har oppdaget migranter ved Usnarz Gorny nær grensen til Hvite­russland den 1. september 2021. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB.

Den nye migrasjons­ruten fra land i Midtøsten til Europa via Hvite­russland er omgitt av en hel industri som tjener penger på menneske­trafikken, der migrantene betaler tusenvis av euro for turen.

Langs ruten, som har oppstått fordi den hvite­russiske president Aleksandr Lukasjenko bruker migranter som politisk våpen mot EU, står en rekke forskjellige aktører klare til å bistå migrantene på veien, skriver Bild.

Slik fungerer det hele: Menneske­smuglere og reise­byråer ordner med en turist­invitasjon fra Irak, Syria, Libanon, Tyrkia, Iran og Jordan: visum, fly­billetter og reservasjon av en måned på hotell i Hvite­russland (Minsk). Deretter fortsetter turen med drosje og til fots til Europa, ofte også til EU-land som Tyskland.

En syrisk migrant som den tyske avisen har snakket med, forklarer at reisen fra Midtøsten til den hvite­russiske hoved­staden koster mellom 1700 og 3000 dollar. Prisen for å smugles over grensen til Polen er 1500 dollar, og det samme beløpet må betales for en drosjetur derfra til Tyskland.

I alt betaler altså migranter opp mot 6000 dollar fra de forlater Midtøsten til de er fremme i Tyskland.

En iraker forteller til Bild at reisen også omfatter lange strekninger til fots.

«Jeg har vært i Tyskland i tolv dager. Jeg betalte 5000 dollar for å komme hit. Turen var svært slitsom. Og den kommer til å bli enda mer strabasiøs. På veien hørte vi om folk fra hjemlandet mitt som døde i forsøket på å komme seg til Europa.

Polske grensevakter fant da også i forrige uke omkomne ikke langt fra den hvite­russiske grensen.

Det er i øyeblikket spesielt mange afghanere som tilbake­legger denne reisen, forklarer irakeren.

En annen syrer opplyser til Bild at mange migranter for tiden oppholder seg i Minsk i påvente av en sjanse til å komme seg til Europa. Noen av dem har ikke nok penger til å betale seg helt frem.

Samme mønster har lenge vært observert i Libya, der migranter kan ha oppholdt seg i årevis for å skaffe penger og vente på en sjanse til å kjøpe transport ut til ventende NGO-skip.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂