Fra terminalbygningen ved flyplassen i Istanbul. Foto: Cabeza2000 / Wikimedia Commons.

Mottrekkene som EU har gjort for å stanse migrasjonsstrømmen mot unionen via Hviterussland, har blant annet resultert i at migranter fra Irak, Syria og Jemen nektes ombordstigning i fly fra Tyrkia til Hviterussland.

Migranter som har solgt sine eiendeler for å betale et av de mange nye reisebyråene som har dukket opp for å betjene migrantene som vil dra til EU via Hviterussland, blir både forbannet og fortvilet når de ikke kommer med flyet fra Istanbul, rapporterer Die Welt. Den tyske avisens korrespondent Alfred Hackensberger har loddet stemningen på flyplassen i byen.

Allerede tre timer før avgang danner det seg en lang kø foran Balavia Airlines’ innsjekkingsskrankte på flyplassen i Istanbul. Det er overveiende unge reisende, og påfallende få familier med barn som venter tålmodig på at innsjekkingen skal begynne.

Flyvningen går til Minsk, og migrantene i køen har betalt mellom 2500 og 4500 dollar hver for en pakketur til den hviterussiske hovedstaden, der hotell og visum til landet er inkludert.

Det er bare noen dager siden en venn av meg klarte å komme seg til Polen, og i dag er han i Berlin», sier en av de mange irakerne fra Kurdistan som står i kø ved innsjekkingsskranken.

Men nå kommer den negative overraskelsen: Irakere, syrere og jemenitter får ikke være med flyet på grunn av nye regler, kunngjør en representant for Belavia.

Noen får sjokk, andre blir sinte. En eldre kvinne gråter, mens en datter av henne tar henne trøstende i armen. «Alle pengene våre er nå borte», klager den rundt 60 år gamle kvinnen. «Hva skal vi gjøre nå? Hjemme har vi solgt alt.»

Hele familien er med, og de totale utleggene beløper seg til 20.000 dollar. Boligen og bilen er solgt for å finansiere reisen til Europa.

60-åringen akter ikke å returnere:

«Hjemme er det ingenting mer. Hvis døden venter oss på vår vei, så er jeg rede til å dø.»

En annen familie som ikke kommer seg videre etter å ha solgt alt, har brukt 16.000 dollar for å reise fra Kurdistan. Kona i familien forteller at det er umulig å skaffe seg jobb hjemme. Det er korrupsjon overalt, og god utdannelse for barna er dyrt. Det finnes ingen fremtid der, konkluderer hun. Andre migranter forteller det samme.

Pengene deres er det noen andre som sitter igjen med:

For reisebyråene som samarbeidet med det hviterussiske konsulatet, er det mye penger å tjene. De annonserer på Facebook og WhatsApp, hvor de bruker chattegrupper med navn som «Traveler Lovers Life» eller «Traveler Adventures». Det tilbys pakker med flyreise, hotellreservasjon, helseforsikring, transport fra flyplassen i Minsk, og naturligvis en rask og ukomplisert prosess for et visum til Hviterussland.

Reisebyråene har skutt opp som paddehatter i Istanbul, Erbil og Bagdad i Irak, Beirut i Lebanon og i den syriske hovedstaden Damaskus de siste ukene.

Det er lite sannsynlig at trafikken vil ta slutt, kommenterer Hackensberger.

Fra Damaskus, Beirut, Bagdad, Dubar og fremfor alt Moskva finnes det andre flyforbiundelser. Selv om noen av dem skulle bli regulert etter press fra EU, vil ruten via Moskva forbli åpen. Derfra går det sju fly til Minsk hver dag. Antallet kan økes når som helst.

Kanskje vil migrantene bli mindre fristet til å prøve ruten via Minsk når de ser hvilke anstrengelser Polen gjør for å holde grensen mot Hviterussland tett.

Men det betyr ikke at de gir opp håpet om Europa. Det viser reaksjonene Die Welt-korrespondenten registrerer idet politiet begynner å vise migranter som er nektet ombordstigning, vekk fra flyplassen.

«Hva skal vi gjøre nå?» spør en av dem. I øyeblikket er alle litt perplekse og rastløse. Men det varer ikke lenge.

Snart vil de komme opp med en ny måte å nå Europa på, det være seg via Dubai, Moskva eller Beirut, eller via en helt annen rute, slik en gruppe marokkanere i Esenyurt har til hensikt.

I Istanbul-bydelen treffer han på en rekke unge menn fra Casablanca som er ute på shopping. De skal ha vinterklær, soveposer og liggeunderlag for å kunne reise videre til Europa på andre måter. Kanskje prøver de via Hellas. Grensen er ikke langt unna Istanbul. Migrasjonskarusellen snurrer uansett videre, konkluderer den tyske avisen.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.