Ulovlige migranter forsøker å ødelegge et gjerde på grensen mellom Hviterussland og Polen den 8. november 2021. Foto: Leonid Shcheglov / BelTA via AP / NTB.

To av de tre partiene som ligger an til å danne ny regjering i Tyskland, de grønne og det sosialdemokratiske partiet SPD, kritiserer polske grensestyrkers maktbruk med sikte på å stanse migrantene som i disse dager med økende aggresjon forsøker å trenge seg inn i Polen fra Hviterussland.

Parti nummer tre i den potensielle «trafikklyskoalisjonen», som er i forhandlinger med sikte på å avløse Angela Merkels avtroppende regjering, det fridemokratiske partiet FDP, vil ikke uttale seg i saken, melder Die Welt.

Massive polske grensestyrker tok mandag i bruk tåregass mot migranter som forsøkte å lage hull i gjerdet på grensen mellom Polen og Hviterussland. Omlag 4000 migranter befant seg på hviterussisk side, skriver den tyske avisen.

Hverken avtroppende statsminister Angela Merkel (CDU) eller hennes sannsynlige etterfølger Olaf Scholz (SPD) har hittil gitt Polen noen støtte for den tøffe avvisningslinjen. Tyskland er hovedmålet for migrasjonsruten.

Ikke alle er tause: Tysklands innenriksminister Horst Seehofer (CSU) støtter Polens linje, men det gjør ikke SPDs migrasjonspolitiske talsmann Lars Castellucci. Han sier:

«Vold og pushbacks mot flyktninger og migranter er forbudt. Begge deler er uforenlige med våre grunnleggende forpliktelser til å beskytte menneskerettighetene. Fundamentale rettigheter, adgangen til å søke asyl inkludert, må beskyttes på Europas yttergrense til enhver tid.»

Også de grønnes parlamentariske leder Katrin Göring-Eckardt er kritisk:

«Vi må straks sørge for at det går to budskap i retning Polen. For det første: Nei til umenneskeverdige pushbacs. Og for det andre: Ja til solidaritet.»

AfDs parlamentariske leder Alice Weidel roser på sin side Polen for å gjøre en uvurderlig viktig innsats for å sikre Europas yttergrense mot illegal migrasjon. Polen fortjener full støtte både fra Tyskland og EU, sier Weidel.

EU-kommisjonen begrenser seg enn så lenge til å be unionens medlemsland om å iverksette flere sanksjoner mot Hviterussland, og har heller ikke gitt Polen noen støtte for avvisningen av migranter, skriver Die Welt.

De fleste migrantene som bruker Hviterussland som transittland på veien mot EU-land, kommer fra Irak, Syria, Iran og Afghanistan, og har for de aller flestes vedkommende reist med fly til Hviterussland.

Avisen Bild har tidligere dokumentert at menneskesmuglere selger reiser fra Midtøsten til Tyskland via Hviterussland for tusenvis av euro.

  • Les også:

Betaler 6000 euro for reiser fra Midtøsten til Tyskland via Hvite­russland

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.