Nancy Faeser under en pressekonferanse i SPDs hovedkvarter i Berlin den 6. desember 2021. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB.

Tysklands nyutnevnte innenriks­minister Nancy Faeser (SPD) har umiddelbart etter regjerings­skiftet i landet signalisert en politikk som skiller seg radikalt fra forgjengeren Horst Seehofers (CSU).

Mens Seehofer roste Polen for den standhaftige avvisningen av migranter på grensen mot Hviterussland, og sa at landet gjør hele Europa en tjeneste, har Faeser i stedet kritisert Polen ved å fremheve at rettslige standarder skal følges på grensen, skriver Die Welt.

Ifølge rettsoppfatningen til EU-kommisjonen og trafikklys­partiene, slik denne siste er skissert i koalisjons­plattformen, foreskriver EU-retten at alle migranter som søker asyl, får reise inn over EUs yttergrenser.

De nye tonene fra innenriks­departementet gjorde seg gjeldende allerede dagen etter regjerings­skiftet.

Torsdag holdt EU innenriks­minister­møte etter at Tyskland hadde skiftet regjering onsdag, og fredag kunngjorde EUs innenriks­kommissær Ylva Johansson at Tyskland hadde sagt seg villig til å ta ansvaret for hele 25.000 av de 40.000 afghanerne EU har bestemt seg for å ta imot. Disse kommer i tillegg til den første EU-kvoten på 28.000 som ble evakuert fra Afghanistan kort etter at Taliban tok makten.

Da Faeser, som overraskende ble utnevnt til innenriks­minister i Olaf Scholz’ nye regjering, mandag brukte noen minutter på å skissere politikken hun vil følge som statsråd, fremhevet hun spesielt kamp mot høyre­ekstremisme – uten å nevne hverken islamsk ekstremisme eller venstre­ekstremisme.

«Høyreekstremismen er for tiden den største trusselen mot vår frihetlige og demokratiske orden», sa Faeser.

Den påtroppende innenriks­ministeren nevnte heller ikke den ulovlige innvandringen eller økningen i kriminaliteten som kan knyttes direkte til denne, skriver Die Welt.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.