Polske pendlere krysser grensen mot Tyskland til fots ved Frankfurt an der Oder den 22. mars 2021. Foto: Patrick Pleul / DPA via AP / NTB.

Tysklands innenriksminister Horst Seehofer (CSU) utelukker å stenge grensen mellom Tyskland og Polen for å stanse den økende strømmen av illegale migranter som for tiden kommer til EU-land via Hviterussland.

Stengning av grensen ville være rettslig høyst diskutabelt, for polakkene har tatt svært sterke initiativer for å unngå ulovlig innvandring, sa Seehofer etter et regjeringsmøte om saken onsdag.

Die Welt skriver:

For å demme opp for menneskehandelen og migrasjonen via Hviterussland, tar statsråden sikte på felles polsk-tyske grensepatruljer så vel som samtaler med landene der flyselskaper frakter migranter til Hviterussland. Blant disse landene er De forenede arabiske emirater, som Seehofer ikke nevnte. Under press fra EU har et irakisk flyselskap allerede innstilt flyvninger til Minsk.

Den tyske innenriksministeren tror uansett at saken best kan løses ad storpolitiske veier:

Seehofer understreker at den tyske regjeringen tror at til syvende og ssit «ligger nøkkelen til å løse problemet sannsynligvis i Moskva. Russland er en nær alliert av Hviterussland, som er sterkt avhengig av Moskva økonomisk.

Hvilke politiske kort Tyskland har å spille overfor Russland, er imidlertid uklart, ikke minst i lys av at EU kan forventes å etterstrebe Russlands velvilje med hensyn til gasseksport for å unngå en alvorlig europeisk energikrise.

Seehofer henleder ellers oppmerksomheten på at trafikken fra Hviterussland enn så lenge ikke har gjort store statistiske utslag, og at mer enn en tredjedel av asylsøknadene i Tyskland har søkt om asyl i Hellas tidligere.

Dette kan ikke fortsette, kommenterer han. Men tyske domstoler har satt foten ned for retur av asylsøkere til Hellas fordi de risikerer hjemløshet og et vanskelig liv.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.