I et intervju med Bild am Sonntag sier innenriksminister Horst Seehofer at 800 tyske politifolk allerede er utplassert på grensen, og at det kan bli flere «hvis nødvendig».

Seehofer sier også at det bør innføres grensekontroll hvis situasjonen ikke bedrer seg. Normalt er det ingen grensekontroll mellom de 26 landene som er med i Schengen-samarbeidet.

Antall migranter og flyktninger som forsøker å ta seg til EU via Hviterussland, har de siste månedene økt kraftig. Mange av dem kommer fra krigsherjede land som Irak, Syria og Jemen, samt Iran.

Nesten 2.000 passerte grensen

Polen, Litauen og Latvia har innført strenge tiltak som gjør at hundrevis av mennesker er blitt stående fast på hviterussisk side av grensen.

Også Tysklands grense mot Polen har merket pågangen fra personer som har tatt seg inn i EU via det som nå kalles Hviterussland-ruta. I løpet av de 20 første dagene i oktober ble det registrert 1.922 grensepasseringer. Siden begynnelsen av året skal det være snakk om 5.700 grensepasseringer.

Seehofer foreslo nylig felles polsk-tyske grensepatruljer.

Pekefinger mot Lukasjenko

EU-ledere anklager Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko for å organisere flyginger fra blant annet Irak, for å så transportere passasjerene til grensen mellom Hviterussland og EU-landene nordøst i unionen.

I mai sa Lukasjenko at Hviterussland ikke lenger ville hindre folk i å reise til EU. Det skjedde etter at EU hadde skjerpet sanksjonene mot landet som følge av myndighetenes harde håndtering av de store demonstrasjonene mot regimet.

Vil at EU betaler

Flere EU-land har bedt om at unionen betaler for bygging av piggtrådgjerder og murer for å holde personer uten innreisepapirer ute. Polen har blant annet foreslått at det bygges en mur til over 3 milliarder kroner mot grensen til Hviterussland.

På spørsmål om Polens grensemur er nødvendig, svarer Seehofer:

– Det er legitimt for oss å beskytte de ytre grensene på en måte som gjør at uoppdagede grensekrysninger blir forhindret.

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen sa før helgen at Brussel ikke kommer til å finansiere landes piggtråd eller murer for å holde migranter unna.

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.