Spent stemning ved grensen. Stillbilde fra video fra den polske grensen mot Hviterussland.

Tyskland har allerede fått flere tusen migranter fra Syria, Irak, Jemen og Iran, via Hviterussland. Nå smelles porten igjen, til tross for press fra Hviterusslands leder.

Tidligere i høst har det strømmet inn migranter fra Midtøsten til Tyskland, via den «transittruten» Hviterussland har åpnet for dem. Document omtalte saken i august:

Over 4.300 migranter er kommet til Tyskland fra Hviterussland via Polen siden august, en kraftig økning siden tidligere i år.

De fleste av migrantene kommer fra Irak, Syria, Jemen og Iran, ifølge tysk politi.

I perioden januar til juli kom totalt 26 migranter langs ruta gjennom Polen, men tallet økte til 474 i august og 1.914 i september. Mandag var tallet for oktober allerede 1.934.

Men nå har tyskerne fått nok. Landet har ikke noe ønske om å være mottaksland for de mange Midtøsten-migrantene som Hviterussland har lokket til seg, og nå prøver å skyfle over til Tyskland.

I Tyskland har man allerede gjort seg sine erfaringer med hva denne migrantstrømmen medfører, ikke minst i form av kriminalitet, noe Document har omtalt en rekke ganger.

I øyeblikket dreier det seg om et par tusen personer fra land i Midtøsten, som befinner seg ved grensen mellom Hviterussland og Polen. De har fått blankt avslag på å slippe inn i Polen.

President Lukasjenko ser seg neppe tjent med å selv bli sittende med en slik gruppe mennesker. I Hviterussland har man problemer nok som man har.

Men heller ikke Tyskland vil åpne sine dører.  Forsvarets Forum skriver om tyskernes klare nei til denne «planen» fra Lukasjenko:

Å ta imot migrantene på grensen mellom Hviterussland og Polen er ikke aktuelt verken for Tyskland eller EU. Det sa en talsmann for den tyske regjeringen mandag.

Ifølge Forsvarets forum har Lukasjenko foreslått at EU oppretter en «humanitær korridor» slik at 2000 mennesker kan overføres til EU for å søke asyl der.

Men EU anklager Hviterussland for å ha lurt til seg migranter fra Midtøsten for å skape en krise ved EUs yttergrense i Polen og Litauen.

Tysklands svar på forslaget fra Lukasjenko er et klart «nei»:

– Ideen om en «humanitær korridor» med 2000 migranter til Tyskland er ikke en akseptabel løsning for verken Tyskland eller EU, understreker regjeringstalsmann Steffen Seibert.

Vestlige land har hele veien gått hardt ut mot det hviterussiske regimet, som de mener kynisk misbruker migranter for å destabilisere Europa. Nylig innførte de også nye sanksjoner mot regimet, skriver Forsvarets Forum.

Helt siden i våres har mange migranter  brukt Hviterussland «port» på vei til Europa, siden rutene over Egeerhavet og Middelhavet nå regnes som vanskeligere og farligere.

Migrantene og flyktningene, mange av dem fra Irak og Syria, har brukt store summer på flybilletter til Hviterussland og på å kjøpe hjelp fra menneskesmuglere. Herfra hadde de tenkt seg en siste etappe over til rike land i Europa.

Men mange har ikke kommet lenger enn til den polske grensen, der de har måttet tilbringe nettene under åpen himmel og under primitive forhold.

Her har det vært mange knuste håp og triste skjebner.

Minst 12 migranter har dødd nær grensen siden i sommer. Andre har gitt opp drømmen om Europa og dratt tilbake til hjemlandene, skriver Forsvarets Forum.

Rundt 2000 av migrantene er innkvartert i en lagerbygning, der de får mat av hviterussiske myndigheter. Det er blant annet disse Lukasjenko nå vil at Tyskland eller andre land i EU skal overta, så han kan bli kvitt dem.

Men både Tyskland og andre europeiske land har per i dag nok med å prøve innkvartere, brødfø og integrere store antall migranter som allerede har ankommet.

 

Les også:

Betaler 6000 euro for reiser fra Midtøsten til Tyskland via Hvite­russland

 

Snart jul, her er de beste gavene! Bestill den nye utgivelsen fra Document Forlag:

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Bestill også høstens store boknyhet:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi trenger DIN støtte! Gi et bidrag til Document i dag, stort eller lite:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.