Nytt

CSU-leder Horst Seehofer ønsker Ungarns statsminister Viktor Orbán velkommen til partiets vinterkonferanse den 5. januar 2018. Foto: Michaela Rehle / Reuters / Scanpix.

 

Vesteuropeiske toppolitikeres kollektive behandling av Ungarns statsminister Viktor Orbán som en slags paria, slo sin første alvorlige sprekk med utnevnelsen av Østerrikes nye regjering. Sebastian Kurz signaliserte umiddelbart større nærhet til Visegrad-landene enn til Brussel i spørsmålet om obligatorisk fordeling av asylsøkere, etter at EU-rådets polske president Donald Tusk hadde trukket offentlig i tvil hvor lurt det er med tvang.

Nå øynes en ny alvorlig sprekk i landet hvis regjering fremfor noen har kjempet for de obligatoriske kvotene, nemlig Tyskland. Og den slås av det bayerske søsterpartiet til CDU, ledet av statsminister Angela Merkel, som representerer selve motpolen til Orbán.

Fredag var nemlig Ungarns statsminister gjest ved vinterkonferansen til CSU, hvor han blant annet holdt en tale og av tidligere statsråd Alexander Dobrindt ble omtalt som «vår venn».

«Migrasjonsspørsmålet er blitt et demokratisk problem», sa Orbán til forsamlingen ifølge Die Welt, og la til at han tror 2018 blir det året da folkeviljen gjenopprettes i Europa i disse sakene.

Mens CSU-leder Horst Seehofer fremhevet Orbáns respekt for rettsstaten, reiser SPD, De grønne og Die Linke kritikk mot besøket.

SPD-leder Martin Schulz hadde sågar invitert CSU til å sette den ungarske statsministeren på plass i saker som blant annet pressefriheten i landet.

Ikke desto mindre inviterte CSU ham til å komme igjen.

Orbán betrakter seg selv som «grensevernkaptein» for Bayern.

Migrasjonsspørsmålet er nå blitt av fundamental betydning for hele Europa, sa Orbán. Den europeiske befolkningen ønsker helt klart ikke å leve under «terrortrusler». Folk ønsker seg sikkerhet og at grensene blir beskyttet.

Dobrindt var ikke den eneste som opptrådte hjertelig mot Orbán:

«Bayern og Ungarn har lenge kombinert respekt og vennskap», la CSU-leder Horst Seehofer til etterpå. Delstaten Bayern vil ta initiativ til å styrke de sentraleuropeiske statene.

Under konferansen krevde forøvrig CSU en opptrapping i retur av «flyktninger» fra Tyskland til Irak og andre land, samt lavere velferdsutbetaling til asylsøkere – noe som neppe vil gjøre de umiddelbart forestående koalisjonsforhandlingene med Merkel og SPD noe lettere.

Det er ellers verdt å merke seg at NTB i sin dekning av Orbáns besøk omtaler Brussels og Merkels krav om obligatoriske kvoter av asylsøkere til EU-statene som en «rettferdig fordeling av flyktninger». Slagsiden gjør seg vanligvis dekkende på litt mer subtile måter.

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok fra Document Forlag her!