CSU-leder Horst Seehofer, CDU-leder og statsminister Angela Merkel og SPD-leder Martin Schulz etter sonderingene med sikte på en ny tysk storkoalisjon i Berlin den 12. januar 2018. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / Scanpix.

 

Forhandlingene om en ny tysk storkoalisjon mellom unionspartiene CDU/CSU og SPD ser ut til å ha ryddet en viktig hindring av veien, idet partene er blitt enige om stridstemaet familiegjenforening.

Det var i utgangspunktet stor uenighet mellom restriktive CSU og liberale SPD om hva man skulle gjøre idet den to år lange suspensjonen av familieinnvandring til personer med sekundær beskyttelse gikk mot slutten. Men nå ser det ut til at kompromissforslaget som var blitt nevnt allerede under sonderingene, ender opp med å få gjennomslag.

Die Welt skriver:

Under diskusjonene hadde unionspartiene og SPD kommet til enighet. Fra og med august skulle også flyktninger med begrenset beskyttelsesstatus få hente familiemedlemmer til Tyskland, men bare i et begrenset omfang.

Omfanget er er tale om, er 1000 personer pr. måned, altså 12.000 i året – et antall som kommer på toppen av familieinnvandringen til personer som har fått primær beskyttelse, som ikke har vært gjenstand for noen suspensjon.

SPDs parlamentariske leder Andrea Nahles sier at hennes parti også fikk gjennomslag for enklere familiegjenforening for særlig vanskeligstilte personer, hvilket kommer i tillegg til den tilmålte kvoten.

Etter de forsiktige innstramningene i familieinnvandringen som ble iverksatt etter exodus, har den tyske storkoalisjonen altså bestemt seg for å myke opp politikken for familiegjenforening. Revolusjonen går tilsynelatende ikke raskt nok.

 
 

Kjøp «Betraktninger over revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» av Christopher Caldwell her.