Friedrich Merz (CDU) taler under et partimøte i Thüringen den 26. februar 2020. Foto: Christian Mang / Reuters / NTB.

Friedrich Merz, en av tre kandidater til ledervervet i CDU, inntar en kritisk holdning til den tyske regjeringens planer om mottak av 1500 asylsøkere fra den nedbrente Moria-leiren på Lesbos.

Det var under en tv-sending hos avisen Bild at Merz tok bladet fra munnen. Münchner Merkur siterer CDU-politikeren:

«40 prosent av dem som bor i leirene, er allerede avviste asylsøkere. De har ingen rett til å forlate disse leirene for å dra til Europa», sa unionspartienes tidligere parlamentariske leder søndag kveld på Bild live. «For disse flyktningene finnes det ikke noen permanente utsikter til å bli i Europa.»

Merz understreket også at de færreste land i Europa er rede til å ta imot noen, mens Tyskland bortimot driver alenegang i saken, for slik å nære falske forhåpninger hos dem som får komme.

Bakgrunnen for at så mange avviste asylsøkere fremdeles befinner seg på de greske øyene rett utenfor Tyrkia, er at tyrkiske myndigheter på grunn av koronapandemien nekter å oppfylle sine forpliktelser i migrasjonsavtalen med EU til å ta asylsøkerne tilbake, opplyser Die Welt.

Tysklands regjering utgår fra en storkoalisjon mellom unionspartiene CDU/CSU og det sosialdemokratiske partiet SPD. SPD-leder Norbert Walter-Borjans har på partiets vegne tatt til orde for at tyske delstater og lokalmyndigheter kan få ta inn så mange fra de greske leirene som de måtte ønske, noe unionspartiene ikke går med på.

Merz er uansett kritisk til at CDU kommer SPD i møte i migrasjonspolitikken, et utspill som også må ses i lys av at CDU skal velge ny partileder den 4. desember, etter at planene om partiledervalg den 25. april måtte skrinlegges på grunn av pandemien.

Merz er den mest konservative blant lederkandidatene, og driver på denne måten også valgkamp ved å markere at han står for en annen migrasjonspolitikk enn den som har vært ført under Angela Merkels regjeringstid. Hans sterkeste motkandidat, Nordrhein-Westfalens statsminister Armin Laschet, er på sin side i hovedsak på linje med Merkel. Ledervalget blir således et klart retningsvalg for CDU.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.