Fire dager før parlamentsvalget i Tyskland viser en prognose fra YouGov omtalt i nyhetsmagasinet Focus at unionspartiene CDU/CSU ligger an til å bli klart størst med 36 % av stemmene. Det sosialdemokratiske partiet SPD spås en oppslutning på 25 %, mens Alternative für Deutschland (AfD) forventes å bli det tredje største partiet med 12 %.

Om man ser an utviklingen på meningsmålingene for de seks største partiene, ser en imidlertid at AfD (blått) har vinden i ryggen, mens både CDU/CSU (svart) og SPD (rødt) er inne i en nedadgående trend. Det kan dermed ikke utelukkes at avstanden mellom SPD og AfD blir enda mindre.


Grafikk: Wikimedia Commons.

Det forventes å bli i alt 686 mandater til fordeling i Forbundsdagen, et antall som varierer på grunn av den tyske ordningen med utjevningsmandater. Ifølge YouGov-målingen ligger unionspartiene an til å vinne 255 av disse. For å gi Angela Merkels neste regjering et parlamentarisk flertallsgrunnlag, behøves i så fall støtte fra minst 88 mandater til.

Det er altså ingen tvil om at Merkel fortsetter i jobben, men spørsmålet er med hvilken koalisjon. En allianse med Fridemokratene (med utsikt til 52 mandater) og De grønne (44) ville få knapp flertallsmargin og bli vanskelig å holde samlet. Det ser dermed ut til at fremgangen for AfD, som ligger an til 74 mandater, gjør at statsministeren ikke kan komme utenom en storkoalisjon med SPD også i fortsettelsen.

Det forandrer ingenting i det korte løp, men får trolig konsekvenser i det lange. For med parlamentarisk representasjon av et parti til høyre for seg som CDU/CSU enn så lenge finner uspiselig, tvinges unionen til å søke mot venstre. Utsiktene til åtte sammenhengende år i storkoalisjon vil nokså sikkert resultere i slitasje både på SPD og unionen. Velgerne får hverken høyre- eller venstrepolitikk, men en administrasjon som vil fortsette som før.

Med representasjon i Forbundsdagen starter en ny æra for AfD. Den økte synligheten som uunngåelig vil følge, er naturligvis et tveegget sverd, men kan i heldigste og dyktigste fall for partiet føre til enda bedre resultater ved neste korsvei.