Foto: Reuters

Temperaturen var høy mellom Tysklands statsminister Angela Merkel og Ungarns statsminister Vikor Orban da de to møttes torsdag.

– Problemet slik jeg ser det, og det er her uenigheten mellom oss ligger, er at vi alltid må huske på at dette er mennesker vi snakker om, sa Merkel under en felles pressekonferanse med Orbán etter at de to møttes for å diskutere migrasjon i Berlin torsdag.

Orban har vært blant dem som har kritisert Merkel for hennes beslutning om å holde Tysklands grenser åpne.

– Europas sjel er å være human, og hvis vi vil ta vare på denne sjelen – hvis Europa og dets verdier skal fortsette å spille en rolle i verden, da kan ikke Europa snu ryggen til motgang og lidelser, sa Merkel.

Vil stenge grensene

Under den 27 minutter lange pressekonferansen tilbakeviste Orban og Merkel gjentatte ganger hverandres utsagn. Orban sa seg samtidig enig i at han og Merkel er grunnleggende uenige i hvordan man skal håndtere flyktningstrømmen, og hvordan man kan hjelpe folk på best mulig måte. Han understreket at den eneste løsningen, etter hans mening, er å stenge grensene og hjelpe menneskene i deres egne land.

Han sa også at Tyskland burde være glad for at Ungarn har bygget et gjerde ved grensene til Serbia og Kroatia.

– Hvis ikke ville 4.000 til 5.000 flyktninger komme til Tyskland hver dag. Det er solidaritet, solidaritet som må tas alvorlig, sa Orban.

Møter i regjeringen

Møtet mellom de to regjeringssjefene kommer etter at Merkel tidligere denne uken inngikk et migrasjonskompromiss med sin innenriksminister Horst Seehofer.

Seehofer truet med å trekke seg, noe som ville ha utløst regjeringskrise. Kompromisset går ut på at Tyskland skal bygge transittmottak for asylsøkere som er registrert i andre land, ved den tyske grensen mot Østerrike. Derfra skal de sendes direkte tilbake til landene der de er registrert.

Seehofer, som representerer CSU, søsterpartiet til Merkels konservative CDU, møtte Merkel torsdag ettermiddag sammen med Andrea Nahles, som leder regjeringens tredje koalisjonsparti, sosialdemokratene SPD.

Dette møtet handlet om avtalen som Merkel og Seehofer inngikk mandag. Onsdag sa SPDs generalsekretær Lars Klingbeil at SPD ikke lenger vil støtte regjeringen hvis avtalen blir gjennomført. Dermed truet også SPD med regjeringskrise.

Imidlertid venter tyske regjeringskilder at de tre partilederne skal klare å inngå et kompromiss under torsdagens møte.

Seehofer møtte Østerrikes statsminister

Seehofer var også i Wien torsdag for å diskutere migrasjon med Østerrikes statsminister Sebastian Kurz. Etter møtet sa Seehofer at han ønsker å starte forhandlinger med Italia og Hellas, for å få til en avtale om å sende tilbake flyktninger som allerede er registrert og har søkt asyl i de to landene. Han la til at han venter at forhandlingene vil bli vanskelige.

Kurz sa på sin side at han støtter Seehofers plan, og at han håper at saken kan løses mens Østerrike innehar presidentskapet i EU de neste seks månedene.

(©NTB)

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂