Sebastian Kurz tas i ed som Østerrikes statsminister i nærvær av president Alexander van der Bellen i Wien den 18. desember 2017. Foto: Facebook.

 

Den nye regjeringen i Østerrike, en koalisjon mellom Folkepartiet (ÖVP) og Frihetspartiet (FPÖ), er etter Sebastian Kurz’ eget utsagn pro-europeisk, men det forhindrer ikke den nylig utnevnte statsministeren i å ta klart stilling i det største stridsspørsmålet i EU for tiden.

I et langt intervju med den tyske avisen Bild am Sonntag går Kurz til frontalangrep på unionens påtvungne fordelingsplan for asylsøkere, hvor de enkelte medlemsstatene pålegges obligatoriske kvoter av migrantene som er blitt sittende fast i Hellas og Italia.

For Kurz er migrasjonspolitikken åpenbart et anliggende for suverene stater: Hvert enkelt EU-land må selv bestemme om det vil ta imot flyktninger, sier han i intervjuet. Flyktninger må hjelpes i sin egne verdensdeler, om nødvendig med militær beskyttelse av EU, mens Europa må beskytte sin yttergrense for å kunne holde de indre grensene åpne. Vi kan uansett ikke fortsette å ta imot og hjelpe folk som kommer ulovlig med menneskesmugleres hjelp, legger han til. Politikken i Brussel er ikke holdbar, mener Kurz.

Den europeiske union kan sprenges i stykker i migrasjonsspørsmålet, mener den østerrikske statsministeren. Og det å tvinge noen til å ta imot migranter, er meningsløst og hjelper ingenting: Migrantene ønsker jo ikke å reise til Bulgaria eller Ungarn, men først og fremst til Tyskland, Sverige eller hans eget land. Det har ingen hensikt å investere mer i en politikk som har mislyktes.

Med dette utvetydige signalet, som kommer kort tid etter at EU-rådets president Donald Tusk har ordlagt seg i lignende vendinger, plasserer Kurz seg politisk helt på linje med Visegrad-landene – Polen, Ungarn, Tsjekkia og Slovakia – i asylpolitikken.

For Brussel betyr det en økt politisk kostnad ved å insistere på at de østeuropeiske landene skal bankes til lydighet mot sentralmakten. Spørsmålet er om ikke deler av politbyrået i Brussel sitter altfor hardt fast i sine ideologisk-fanatiske forestillinger til å vike. EU har en viss tradisjon for å navigere til randen av katastrofe.

I sin tidligere rolle som Østerrikes utenriksminister bidro Kurz til langt på vei å stenge den såkalte Balkan-ruten for migranter, som ble en hovedferdselsåre under exodus i 2015, etter at Tysklands statsminister Angela Merkel hadde gitt signal om at Tyskland ikke ville håndheve Dublin-avtalen for syriske flyktninger. Dette gjør at han uttaler seg med en viss pondus i saken. Tyskland skapte problemet, Østerrike var med på å løse det, og så skal land som ikke var med på galskapen, tvinges til å være med og betale for skadeverket?

I intervjuet sier Kurz ellers at vi trenger et sterkt Europa, men at landene bare kan utvikle seg positivt hvis de er seg sin egen kultur bevisst. Som Østerrikes statsminister ønsker han å være en brobygger mellom øst og vest, men Tyrkia har etter hans oppfatning ikke noen plass i unionen. What’s not to like?

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.