Tysklands utenriksminister Heiko Maas. Foto: Axel Schmidt / Reuters / Scanpix.

Tysklands utenriksminister Heiko Maas (SPD) har kunngjort et tysk initiativ til fordeling av «flyktninger» som blir berget i Middelhavet, mellom medlemslandene i EU som er rede til å akseptere dem. Avgjørende skritt i den retning bør tas allerede neste uke, mener han.

Maas inviterer alle de andre landene til å delta i fordelingen, og forsikrer at Tyskland vil påta seg å ta imot en betydelig andel av personene det gjelder, opplyser Die Welt.

Bakgrunnen for utspillet fra den tyske utenriksministeren er naturligvis den politiske, diplomatiske og juridiske tautrekkingen om migranter i Middelhavet som vi har vært vitne til de siste ukene, så vel som ved tidligere anledninger.

Østerrikes eks-statsminister Sebastian Kurz. Foto: Heinz-Peter Bader / Reuters / Scanpix.

Utspillet fra Maas faller ikke i god jord hos Østerrikes nylig avgåtte statsminister Sebastian Kurz (ÖVP).

«Fordelingen av migranter i Europa har mislyktes», sa Kurz lørdag. «Vi diskuterer nok en gang ideer fra 2015 som har vist seg ikke å kunne omsettes i praksis.»

Kurz mener at det er maktpåliggende at migranter som blir berget på havet, returneres til opphavslandene eller et av transittlandene etterpå, slik at menneskesmuglernes forretningsmodell undergraves.

«Vi må ikke sende falske signaler, og vi må absolutt forhindre at enda flere mennesker risikerer livet under de farlige overfartene i Middelhavet.»

Gottfried Curio, som er innenrikspolitisk talsmann for Alternative für Deutschland (AfD), anklager Heiko Maas for å fremme menneskesmuglernes virksomhet ved å erklære at Tyskland er rede til å ta imot kontingenter av nye migranter.

Regjeringspartneren CDU er enig med SPD, men synes ikke at man skal snakke høyt om det:

«Vi støtter i prinsipp regjeringens holdning», sier unionspartienes stedfordtredende gruppeleder Thorsten Frei (CDU) til nyhetsbyrået AFP. «Men det finnes ting man gjør, som man ikke burde snakke om i offentligheten – innføringen av en mekanisme for fordeling av mennesker som er blitt reddet fra havsnød, mellom EU-medlemmene, er utvilsomt en av dem.»

Frei vil unngå å skape en ny pull-faktor, skriver Die Welt. CDU-politikeren tror tilsynelatende at manglende åpenhet om at man er rede til å ta imot migranter, vil hjelpe.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.