«Stopp AfD», forkynner en plakat i en av de mange demonstrasjonene mot partiet i Tyskland lørdag 20. januar 2024, her i Erfurt. Foto: Jacob Schroeter / DPA via AP / NTB.

I Tyskland drøfter representanter for det sosial­demokratiske partiet SPD og De grønne, som begge sitter i regjeringen, muligheten for å frata AfD parti­støtten.

De rødgrønne anser at risikoen ved å forby AfD er for høy, melder Die Welt.

Koalisjonspartnerne mener at det finnes et lovgrunnlag for å kutte finansieringen:

Prosedyren for utelukkelse fra parti­finansieringen, som er forankret i grunnloven, er «et viktig redskap for staten til å forsvare seg ved å kutte de statlige midlene til forfatnings­fiendtlige partier», sier parlamentarisk leder for SPD i Forbundsdagen, Johannes Fencher, til avisen Handelsblatt.

De grønnes parlamentariske leder Irene Mihalic tenker i de samme baner, men bemerker at en rekke forutsetninger må være oppfylt for at et slikt tiltak kan gjennomføres.

Men et eventuelt vedtak ville uunngåelig bli utfordret rettslig, og derfor ser de rødgrønne med spenning frem til en dom som ventes fra den tyske forfatnings­domstolen tirsdag, der retten skal ta stilling til om finansiering av det nynazistiske partiet NPD skal forbys, slik regjeringen, Forbundsdagen og Forbundsrådet begjærte i 2019.

De rødgrønne tenker seg da at et eventuelt forbud kan gi presedens for å behandle AfD på samme måte. Dommen vil gi innsikt i hva slags hindre man kan støte på i den prosessen, sier Fechner.

CSU-leder Markus Söder, som tidligere har tatt til orde for å nekte AfD-medlemmer å jobbe i det offentlige, har sans for tanken om å forby finansiering av AfD.

Men Thorsten Frei, som sitter i ledelsen hos søsterpartiet CDU, er skeptisk til ideen. Det spiller rett i hendene på AfD hvis de kan fremstille seg som ofre, mener Frei.

Det tyske politiske establishmentets diskusjon om hvordan det kan kvitte seg med AfD, skjer mot et bakteppe av en rekke store demonstrasjoner lørdag mot partiet som er nest størst på meningsmålingene i Tyskland.

Blant tingene som utløste demonstrasjonene var et møte i Potsdam den 25. november der noen AfD-politikere samt enkelte medlemmer av CDU og Werteunion møtte Martin Sellner, som er leder for den identitære bevegelsen i Østerrike.

Sellner sier selv at han snakket om remigrasjon under møtet, noe AfDs politiske fiender tolker som planer om masse­deportasjoner av folk med opphav fra andre land, selv om de skulle ha tysk pass.

 

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.