Nytt

Østerrikes utenriksminister Sebastian Kurz snakker med pressen i Wien den 15. mai 2017. Foto: Leonhard Foeger / Reuters / Scanpix.

 

Østerrikes utenriksminister Sebastian Kurz, som spilte en politisk hovedrolle i stengningen av Balkanruten for masseinnvandring til Europa, er utålmodig etter å få en slutt også på trafikken til vår verdensdel langs den sentrale Middelhavsruten, skriver Der Kurier.

I et intervju med det østerrikske nyhetsbyrået Austria Presse Agentur (APA) sier Kurz:

«Den eneste løsningen for å få slutt på dødsfallene i Middelhavet og ta bort menneskesmuglernes forretningsgrunnlag, er å forvisse seg om at enhver som legger ut på den ulovlige reisen, forhindres fra å komme til hjertet av Europa.»

Den østerrikske utenriksministerens plan er at EU inngår avtaler med Tunisia og Egypt om å ta imot migrantene som stanses på havet. De to landene har stilt seg avvisende eller skeptisk til tanken, men etter Kurz’ oppfatning skyldes det at EU ikke har kommet med noe godt tilbud til dem.

Det må ikke være mulig å søke om asyl fra mottakene i Nord-Afrika, sier Kurz.

«Det mener jeg blir galt. For hvis vi gjør det, resulterer det i en pull-faktor, som vil få mennesker fra hele Afrika til å begi seg til Egypt eller Tunisia.»

Europa må ikke ta imot andre krigsflyktninger enn de som med internasjonale organisasjoners hjelp blir spesielt utvalgt i kriseområdene, understreker den østerrikske utenriksministeren. Kun på den måten kan man forvisse seg om at det er verdig trengende personer som blir hjulpet, og ikke enhver som måtte ha ressurser til å la seg smugle inn til Europa. La oss ikke late som om systemet vi har i øyeblikket er humant, sier Kurz, som mener at andre land bør lære av Australia.

Sebastian Kurz’ politiske ambisjoner ser ellers ut til å være økende. I mai ble han leder for regjeringspartiet Österreichische Volkspartei (ÖVP), og den 15. oktober er det parlamentsvalg. Det kan ikke utelukkes at Kurz blir Østerrikes neste statsminister.

 

Der Kurier – Stern – Die Welt