Østerrikes statsminister Sebastian Kurz under en pressekonferanse i Wien den 3. juli 2018. Foto: Leonhard Foeger / Reuters / Scanpix.

 

Kun få dager etter at Østerrike ved Kurz-regjeringen overtok formannskapet i EU, har landet lansert et radikalt forslag til reform av unionens asylsystem, skriver Die Presse.

I henhold til forslaget skal det ikke lenger kunne søkes om asyl på EUs territorium, heter det i et dokument som i forrige uke ble lagt frem på et møte i Wien.

Møtet det er tale om, fant ifølge La Stampa sted mellom funksjonærer i EUs faste komité for operativt samarbeid om den indre sikkerhet (COSI). Ifølge Torino-avisen tar dokumentet også til orde for at kun personer som deler de vestlige verdiene, skal kunne få asyl i EU, samt at personer som geografisk befinner seg langt fra unionen, ikke vil kunne søke.

Den østerrikske regjeringens talsmann Peter Launsky-Tieffenthal har bekreftet dokumentets autentisitet overfor tidsskriftet Profil. Dokumentet, som også advarer om at flere forsøk på tildeling av flyktningkvoter vil destabilisere EU, er en «tankevekker» for myndighetene, sier han.

Samtidig sier innenriksminister Herbert Kickl (FPÖ) at det på lengre sikt er et mål å etablere «plattformer» for migranter i Afrika, men at det må

«vært helt klart at det ikke vil kunne søkes om asyl i disse sentrene, for da begynner menneskesmuglingen igjen».

Den østerrikske regjeringen tar med andre ord i praksis sikte på å avskaffe asylretten i sin nåværende, hyppig misbrukte form i EU.

Østerrikes statsminister Sebastian Kurz mente altså alvor da han kunngjorde at reform av migrasjonspolitikken ville bli prioritert under hans formannsperiode. Innenriksminister Kickl hadde utvilsomt også sine ord i behold da han sist måned bebudet en kopernikansk revolusjon på asylfeltet.

EUs kommissær for migrasjon og indre anliggende, Dimitris Avramopoulos, stiller seg avvisende til forslaget. Vi vil stanse den irregulære migrasjonen, men ikke slutte å hjelpe dem som trenger beskyttelse, sier Avramopoulos.

Også Østerrikes venstreopposisjon kritiserer regjeringens idé, og sier at ethvert forslag til asylreform uansett må være i overensstemmelse med Genève-konvensjonen. Men det er hverken EU-kommisjonen eller de europeiske venstrepartiene som har den politiske vinden i ryggen.

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!