Nytt

Foto: Heinz-Peter Bader/Reuters/Scanpix.

 

Ungarns statsminister Viktor Orbán var tirsdag på besøk hos sin østerrikske kollega Sebastian Kurz i Wien, hvor de to lederne – som nærer både personlig og politisk sympati for hverandre – holdt samtaler over flere temaer.

Etter møtet holdt de en pressekonferanse, hvor statsministrene ikke uventet signaliserte enighet på migrasjonsfeltet, selv om møtet også handlet om stridsspørsmål som trygdeeksport og atomkraftverk.

Die Presse skriver:

«Vi må stanse den illegale migrasjonen for å garantere sikkerheten i EU», sa Kurz. Orbán: «Den største trusselen mot Sentral-Europas forhåpningsfulle fremtid er folkevandringen, som man simpelthen pleier å betegne som migrasjonsspørsmålet.» Den som reiser ulovlig inn, må sendes tilbake. Det er åpenbart at rett ikke underbygges av lovstridighet, mente Orbán, som også viste til kristen kultur og verdifellesskap: «Vi trenger ingen parallellsamfunn.»

Begge understreket viktigheten av å beskytte EUs yttergrenser. Kurz lovet i den sammenheng å fortsette å sende østerrikske politifolk for å beskytte den ungarske grensen.

I teorien ønsker man seg Schengen, men det som skjer i dag, er det motsatte, sa Orbán: Yttergrensen åpnes og de indre grensene stenges. Kurz fastslo ellers ifølge Der Standard at EUs kvotefordelingssystem for asylsøkere ikke fungerer, og tok nok en gang til orde for å hjelpe folk i nærområdene.

Kurz avviste spekulasjoner om at Østerrike har planer om å slutte seg til gruppen av de fire såkalte Visegrad-landene (Polen, Ungarn, Tsjekkia og Slovakia). Østerrike har derimot en funksjon som brobygger mellom Vest-Europa og Visegrad-landene, mente han.

Det er liten tvil om at Østerrikes statsminister spiller kortene sine dyktig med tanke på å skaffe seg et hensiktsmessig strategisk rom i denne kritiske fasen av EUs historie.

Politico skriver at Kurz twitret fornøyd etter besøket:

After their meeting, Kurz tweeted Hungary was “an important neighbor” for Austria and his country was “grateful for the cooperation.”

Kurz highlighted in another tweet the “common goals” the two countries shared to “stop illegal migration & to strengthen the subsidiarity inside the EU.” Kurz added Austria would put all its effort into “strengthening again the EU’s solidarity and decrease tensions.”

Også Orbán benyttet sosiale medier i forbindelse med besøket, som også blir tolket som en del av den ungarske statsministerens valgkamp. Orbán reiste til Wien med tog «som en vanlig borger», om enn på første klasse, og underveis postet han en video til Facebook hvor han forklarte at hensikten med reisen var å beskytte Østerrike og Ungarn.

Ikke alle var like fornøyde med Orbáns tur til Wien. EU-parlamentarikere fra SPÖ og De grønne kritiserte besøket skarpt. Orbán ble ifølge Der Standard konfrontert med Ungarns «illiberale demokrati», en anklage han besvarte på denne måten:

«Når de liberale ikke sitter i regjering, tror de alltid at det er slutt på demokratiet», sa Orbán. Ingen politisk strømning kan sette likhetstegn mellom seg selv og demokratiet.

Som vi har sett, er denne formen for politisk kuppforsøk, som i seg selv er antidemokratisk, ikke begrenset til Europa. Donald Trumps reaksjon er å «tørke ut sumpen». Hva blir de nasjonalkonservative europeernes svar?

 

Die PresseDer StandardDer SpiegelDeutsche WelleDie ZeitAFPANSAEl MundoDaily MailLibérationPolitico

 
 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut her.