Østerrikes statsminister Karl Nehammer, Serbias president Aleksandar Vučić og Ungarns statsminister Viktor Orbán tar hverandre i hendene etter et møte i Beograd 16. november 2022. Foto: Darko Vojinovic / AP / NTB.

Kort tid før møtet i Brussel fredag der EUs innenriks­ministre skal drøfte situasjonen på migrasjons­feltet, tar et nytt samarbeid mellom Østerrike, Ungarn og Serbia sikte på å stanse migrasjons­strømmen via Balkan-ruten.

Under et møte i Beograd forrige onsdag undertegnet de tre landenes ledere en intensjonsavtale om å avvise ulovlige migranter på EUs yttergrense, skriver Euractiv.

Etter møtet sa Østerrikes statsminister Karl Nehammer (ÖVP) til pressen at EUs asylsystem har sviktet og at det må bli slutt på asylturismen der illegale migranter skaffer seg asyl à la carte i Europa.

Asylinnvandringen til Østerrike er tredoblet sammenlignet med i fjor, og tilstrømningen skjer i hovedsak over den såkalte Vest-Balkan-ruten, som går fra Hellas via Nord-Makedonia og Serbia og deretter via Ungarn eller Kroatia og Slovenia, innen migrantene finner veien til Østerrike og andre velstående EU-land.

Migrasjon bør forhindres, ikke administreres, sa Ungarns statsminister Viktor Orbán etter møtet. Migrantene blir stadig mer aggressive, og det blir også benyttet våpen, opplyste den ungarske statsministeren.

I henhold til intensjonsavtalen skal serbisk politi forsterke vaktholdet på grensen mot Nord-Makedonia, sa Serbias president Aleksandar Vučić i Beograd. Vi håper med dette å sende et sterkt signal til Brussel, la han til.

Etter situasjonen med de tre NGO-skipene utenfor kysten av Sicilia har Brussel, Berlin og Paris vært mest opptatt av hvordan migranter som kommer til Europa, skal fordeles. EU-kommisjonen ønsker seg en «solidaritetsmekanisme» og et «felles veikart» for en «asyl- og migrasjonspakt», opplyser Die Welt.

Med regjeringsskiftet i Italia avtegner det seg altså en allianse i EUs sørøstlige hjørne der flere stater tar avstand fra ideen om at migrasjonen er et fenomen som bare kan administreres.

Det er ikke første gang Østerrike tar initiativ til å bekjempe migrasjonen via Balkan. Det samme skjedde under den store migrasjonsbølgen for seks-sju år siden, da regjeringen til Sebastian Kurz satte opp grensegjerder og innførte streng grensekontroll for å motvirke migrasjonsstrømmen som fulgte etter at Tysklands daværende statsminister Angela Merkel åpnet sine grenser.

Les også:

EU-kommissær vil erstatte manglende barnefødsler med migrasjon fra Afrika

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.