Migrasjonen til Østerrike har økt med 195 prosent så langt iår. Østerrikes kansler Karl Nehammer krever en fastere håndtering av illegal innvandring.

I et intervju med den liberal-konservative tyske avisen Die Welt sier Nehammer at EU-kommisjonen må gjøre mer for å bekjempe ulovlig masseinnvandring. Han kritiserer EU for ikke å gjøre noe med de konstante overtredelsene av EUs lover som ulovlig innvandring representerer.

– Jeg forventer at EU-kommisjonen kommer i gang ettersom flere og flere medlemsland uttrykker misnøye med migrasjonspolitikken.

Østerrike mottar en mengde illegale innvandrere som allerede har passert flere EU-land uten å bli stoppet.

Politisk blir situasjonen stadig mer eksplosiv, noe kanslerens møte med Serbias president Aleksandar Vucic og Ungarns statsminister Viktor Orban i begynnelsen av oktober vitner om.

– Så lenge EU ikke setter inn effektive tiltak, må vi hjelpe oss selv. Det vil innebære tiltak sammen med Serbia og Ungarn. Hvis de serbiske og ungarske grensene er beskyttet, er også vår egen grense beskyttet, sa Nehammer.

Nehammer opplyste at det ved utgangen av august iår var kommet 57.000 asylsøknader i Østerrike, et land med rundt ni millioner mennesker. Det er en økning på 195 prosent fra fjoråret. 

Tallene inkluderer ikke de 85.000 menneskene som er flyktet fra Ukraina og som Østerrike gir beskyttelse. 

– Vi har nådd den øvre grense i Østerrike.

Den største gruppen er afghanere med 12.000 fulgt av syrere med 10.000. Det er kommet 15.000 indere og tunisere, men deres asylsøknader vil mindre sannsynlig bli innvilget.

Ifølge Nehammer har kommisjonen ignorert EUs «tannløse ytre grenser» de siste årene. Men Frontex som har til oppgave å beskytte EUs grenser, blir heller ikke frikjent for jobben de gjør.

– Frontex’ oppgave er å beskytte EUs ytre grenser effektivt og skape en beskyttende mur mot menneskesmugling. 

Nehammer sa at kommisjonen bør sørge for at opprinnelseslandene tar migrantene tilbake og også tilskynder dem til å gjøre det.

En talsmann for EU-kommisjonen sa tirsdag at de er klar over utfordringene og den betydelige stigningen i antall illegale innvandrere i Østerrike. Saken sto fredag på dagsorden under et møte mellom EUs innenriksministre. Ministre fra Østerrike, Slovakia, Slovenia, Tsjekkia og Ungarn vil avholde separate møter om migrasjon.

Kommisjonens visepresident Margaritis Schinas sa i en tweet etter møtet med Østerrikes innenriksminister Gerhard Karner mandag, at ingen enkelt stat kan håndtere migrasjon alene og at Europa bør arbeide sammen som et lag.

Tyskland kunngjorde tirsdag at de fra desember vil forsterke beskyttelsen av grensen mot Østerrike for å redusere antallet migranter som kommer inn i Tyskland.

 

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Kjøp «Klanen» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.