Herbert Kickl. Foto: Michael Lucan / Wikimedia Commons.

 

Etter tirsdagens EU-ministermøte i Luxembourg, hvor det ikke kom til noen enighet om reform av asylreglene i unionen, uttalte Østerrikes innenriksminister Herbert Kickl at Wien anser Italia som en «sterk alliert», skriver ANSA.

Kickl hadde siden til hensikt å kontakte Italias innenriksminister Matteo Salvini, opplyser det italienske nyhetsbyrået.

Salvini, som uteble personlig fra møtet i Luxembourg på grunn av det italienske parlamentets tillitsvotum til Giuseppe Contes nye regjering, har tidligere uttalt at han vil forandre EU-reglene på feltet sammen med Ungarns statsminister Viktor Orbán.

Den politiske sympatien mellom Italia og Øst-Europa kan ved første øyekast virke paradoksal, siden italienerne lenge har bedt om fortgang i viderefordeling av asylanter, mens østeuropeerne har avvist dette kategorisk. Men begge steder er regjeringene nå tilhengere av bedre sikring av EUs yttergrenser, og ANSA beskriver den nye samforståelsen som en «akse» mellom Italia og Visegrad-landene (Polen, Ungarn, Tsjekkia og Slovakia).

Med Kickls utspill tyder alt på at også Østerrike nå slutter seg helhjertet til denne aksen. Hardlinerne i migrasjonsspørsmålet får dermed større makt i EU.

Dette vil trolig bli mer merkbart etter 1. juli, idet Østerrike overtar formannskapet i EU, og desto mer siden Kickl, som i egenskap av innenriksminister har ansvar for indre sikkerhet, tilhører det strengt innvandringskritiske Frihetspartiet (FPÖ).

Kickl har trolig på følelsen av at hardlinernes tid nå er kommet. I fravær av enighet om nye Dublin-regler varsler den østerrikske statsråden at han vil kunngjøre en «kopernikansk revolusjon» i asylpolitikken under det kommende innenriksministermøtet i Innsbruck.

Slik situasjonen utvikler seg, kan det virke som om Belgias migrasjonsminister Theo Francken har rett i at saken kan få EU til å knake i sammenføyningene.

 

ANSA – ANSA –  La Repubblica – Il Fatto Quotidiano – Il Messaggero – Corriere della SeraDaily Express – Financial Times – Kronen Zeitung – der Standard

 
 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!