Den italienske innenriksminister Matteo Salvinis besøk på Sicilia har ikke falt i god jord hos regjeringen i Tunisia, som har kalt Italias ambassadør inn på teppet på grunn av statsrådens uttalelse om at det nordafrikanske landet eksporterer forbrytere.

Salvini lar seg imidlertid ikke affisere, men repliserer at det er et feilgrep å la seg fornærme, samt at han er rede til å møte sin tunisiske kollega.

Politiet i den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen slo allerede i 2016 fast at nordafrikanske migranter ofte havner i kriminelle strukturer. Det hører ikke desto mindre til sjeldenhetene at slike observasjoner fører til diplomatiske gnisninger, men Salvini ser ut til å ha valgt en stil ikke svært forskjellig fra Donald Trumps.

Italias nye innenriksminister går da også på offensiven. Mandag kunngjorde Salvini ifølge La Repubblica at han hadde hatt

«en lang og hjertelig telefonsamtale med den ungarske statsminister Viktor Orbán. Han ønsket oss lykke til med arbeidet, og sammen med ham vil vi arbeide for å forandre reglene i denne europeiske unionen».


Fotografier: Kacper Pempel (Orbán) og Tony Gentile (Salvini) / Reuters / Scanpix.

Orbán, som – i likhet med andre østeuropeiske statsledere – har vært noe av en torn i øyet på Brussel og Berlin, har dermed høstet politisk anerkjennelse fra regjerings­medlemmer både i Østerrike og Italia, foruten blant medlemmer av Merkels eget kabinett.

Slik den politiske utviklingen er internt i EU, kan ikke de innvandrings­restriktive landene i Øst-Europa lenger anses som en paria, men er snarere blitt en maktfaktor å regne med.

 
 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok «Svindlere, svermere og sjarlataner» fra Document Forlag her!