Italias innenriksminister Matteo Salvini sammen med sin polske kollega, innenriksminister Joachim Brudzinski, under en pressekonferanse i Polen onsdag.

Italias innenriksminister Matteo Salvini mener populister bør starte en «europeisk vår» og ønsker å lage en allianse som «vil redde Europa».

Salvini var onsdag i Polen for å møte Jaroslaw Kaczynski fra det høyreorienterte og EU-skeptiske regjeringspartiet PiS. I forbindelse med møtet uttalte Italias innenriksminister at populister fra Italia og Polen burde starte en «europeisk vår», og mener det kan bidra til å erstatte sentrumsorienterte politikere fra Tyskland og Frankrike ved neste valg i EU-parlamentet.

– Vi forbereder en ny likevekt og ny energi i Europa, og Polen og Italia vil absolutt lede denne nye europeiske våren, sa Salvini.

Ny plan

Det populistiske partiet Femstjernersbevegelsen (M5S) sitter i regjering sammen med det sterkt høyreorienterte og innvandringsfiendtlige partiet Ligaen, som Salvini representerer. Italias regjering har en rekke ganger kritisert EU for innvandringspolitikken de fører.

Salvini sa også at den «nye planen for Europa» er å erstatte den dominerende «fransk-tyske-aksen». Han mener den burde erstattes med en «italiensk-polsk-akse».

– Jeg vil gjerne lage en pakt, en allianse for alle som vil redde Europa, jo flere av oss, jo bedre, sa han, og la til at hans parti vil utrede en tipunktsplan som de vil presentere til andre EU-land.

På kant med EU

– Jeg har ingen krystallkule, men målet er å bli den nest største bevegelsen, kanskje den største, i det neste valget i EU-parlamentet, sa han.

I tillegg til å være uenige med EU i innvandringspolitikken, har de også vært på kant med EU når det kommer til Italias økonomi. EU-kommisjonen avviste Italias budsjett i oktober fordi de mente italienerne hadde lagt opp til en altfor stor pengebruk, gitt landets svulmende statsgjeld.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.