Matteo Salvini, Olli Kotro, Jörg Meuthen og Anders Vistisen i Milano den 8. april 2019. Foto: Alessandro Garofalo / Reuters / Scanpix.

Representanter for fire nasjonalkonservative partier møtes mandag i Milano for å inngå en allianse i forkant av EU-valgene i mai, melder Corriere della Sera.

Vertskap for møtet er Matteo Salvini, som leder italienske Lega, Jörg Meuthen, som representer Alternative für Deutschland (AfD), Dansk Folkepartis (DF) EU-parlamentariker Anders Vistisen og Sannfinnenes representant Olli Kotro.

Mottoet for gruppen er «veien til det sunne fornuftens Europa», der de enkelte folkeslagene igjen «hever hodet» – en klar avstandtagen til ytterligere føderalisering av EU.

Salvini, og Donald Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon, har hatt ambisjoner om å samle flest mulig nasjonalkonservative partier under den samme paraplyen for å realisere den «nye europeiske våren», men det meste tyder på at de vil forbli spredt mellom tre-fire grupper i EU-parlamentet.

Marine Le Pens parti Rassemblement National (RN) foretrekker tilsynelatende å forbli i ENF-gruppen sammen med det østerrikske Frihetspartiet (FPÖ), mens det polske Lov- og Rettferdighetspartiet (PiS) blir igjen i ECR-gruppen sammen med Sverigedemokraterna (SD) britiske konservative og Giorgia Melonis parti Fratelli d’Italia (FdI).

Det ungarske regjeringspartiet Fidesz foretrekker på sin side å forbli i Det europeiske folkepartiet (EPP), til tross for at Viktor Orbáns mannskap er blitt suspendert fra gruppen. Hva som skjer med spanske Vox, er fremdeles uklart.

Mye er felles for disse partiene, fremfor alt skepsisen til Brussel og aksen Macron-Merkel, men det er også ting som skiller dem. Italienere, polakker og ungarere ønsker å fremheve Europas kristne røtter, mens franskemennene foretrekker en sekulær linje, heter det i en AFP-melding som er offentliggjort i The Local.

De nasjonalkonservative partiene forventes samlet sett å gjøre et godt valg, men det gjenstår å se hva slags allianser de klarer å bygge i EU-parlamentet.

Salvini og Orbán arbeider for at EPP-gruppen skal alliere seg med de nasjonalkonservative istedenfor sosialdemokratene.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.