Lega-leder Matteo Salvini. Foto: Ammar Awad / Reuters / Scanpix.

Det italienske regjeringspartiet Lega ligger an til å bli det største partiet i EU-parlamentet ved EU-valgene i slutten av mai, går det frem av prognoser som er blitt publisert av nettstedet Europe Elects, som samler inn og analyserer politiske data og informasjoner fra hele unionen.

En oversikt over partiene som i henhold til prognosene forventes å få flest representanter i EU-parlamentet, er offentliggjort på Twitter:

Med 26 representanter ville Matteo Salvinis parti med andre ord detronisere CDU, partiet til Tysklands statsminister Angela Merkel, som det største i EU-parlamentet. For CDU ville 24 representanter være en betydelig nedgang fra 29 etter valget i 2014 – i seg selv en nedgang fra 34 i 2009.

Et slikt resultat ville være en fjær i hatten for den italienske innenriksministeren, og i enda større grad gjøre ham til en av Europas viktigste politiske skikkelser.

Det er også verdt å merke seg at det polske Lov- og rettferdighetspartiet (PiS) ligger an til å bli tredje størst  – nettopp det partiet Matteo Salvini nylig henvendte seg til med tanke på et samarbeid.

Legas regjeringspartner Femstjernersbevegelsen (M5S) vil etter prognosene bli fjerde størst, mens Marine Le Pens parti Rassemblement National (RN) ventes å bli femte størst. Det blir i så fall en ydmykelse for den franske president Emmanuel Macron, hvis parti «La République en Marche!» ifølge Europe Elects kan bli sjuende størst.

Fire av de fem største partigruppene i EU-parlamentet vil med andre ord bestå av politikere som er uhyre skeptiske til Merkel-Macrons videre planer for unionen.

Samlet sett vil de gamle kristeligdemokratiske og sosialdemokratiske partigruppene EPP og S&D i fravær av et politisk jordskjelv likevel forbli de to største etter EU-valgene.

Men trenden er nedadgående for begge, mens de nasjonalpoulistiske partiene vinner terreng. Selv om de ikke vil oppnå noe flertall, vil den økte makten deres ikke desto mindre få politiske konsekvenser for hele verdensdelen.

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort:

[simpay id=»280380″]

For andre bidragsmåter, se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂