Stillbilde: YouTube

 

«Tunisia er et fritt og demokratisk land, som ikke eksporterer mange gentlemen, men gjerne eksporterer mange fengselsfugler», uttalte Italias innenriksminister Matteo Salvini under sitt besøk på Sicilia søndag. Der befinner det seg en rekke nordafrikanere i asylmottak, til tross for at det ifølge Salvini «hverken er krig, sult eller pest i Tunisia» – et faktum den nye innenriksministeren ifølge La Repubblica sier han vil ta opp med sin tunisiske kollega.

Salvini har altså en helt annen verbal stil enn sin forgjenger Marco Minniti, som aldri gikk lei av å gjenta at migrasjonen er et fenomen som ikke kan stanses, men bare administreres. Italias kan ikke bli «Middelhavets Ungarn», sa Minniti nylig i et intervju. Akkurat dét ville ikke Salvini ha noe imot. Den nye statsrådens fokus er et helt annet: «Det er ikke jobb eller bolig til italienere, langt mindre for halvparten av det afrikanske kontinentet. Det behøves sunn fornuft.»

Under sitt besøk på øya kunngjorde Salvini også at han skal møte Catanias statsadvokat Carmelo Zuccaro, som har ledet påtalemyndighetens etterforskning av samrøret i Middelhavet mellom menneskesmuglere og NGO-er, foraktelig omtalt som «assisterende menneskesmuglere», som deltar i «en business som vi vil stenge». Sicilia skal ikke lenger være Europas flyktningleir, sier Salvini.

Hvorvidt han klarer å gjennomføre den politikken han har lovet, «færre ilandstigninger, flere repatrieringer», gjenstår å se. I opposisjon tok Salvini til orde for marineblokade, et ord han ikke har benyttet etter å ha kommet til makten. Det er allerede ting som tyder på at han kommer til å slite med sitt eget embedsverk. Ikke desto mindre sender han signaler om at det er slutt på gjestfriheten i et Italia med en langt mer gjenstridig regjering. Signalene blir utvilsomt oppfattet i Warszawa, Budapest og Wien.

Innenriksministeren sparer heller ikke på konfekten overfor EU. Unionen foretrekker ikke å forholde seg til Italias problemer, mener han. Det kan få konsekvenser for det videre samarbeidet. «Den italienske regjeringen vil si nei til reformen av Dublin-reglene og den nye asylpolitikken», kunngjør Salvini.

Under EU-toppmøtet i Brussel 28. og 29. juni skal unionen reforhandle Dublin-avtalene. Kommer den italienske regjeringen til å velte bordet?

 
 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!