Nello Scavo. Foto: Twitter.

Den italienske journalisten Nello Scavo ble fredag satt under politibeskyttelse på grunn av trusler han har mottatt i forbindelse med sine undersøkelser av menneskesmuglingen over Middelhavet for den italienske avisen Avvenire.

Det melder det italienske nyhetsbyrået AGI.

Scavo er spesielt kjent for å ha avslørt at den libyske menneskesmugleren Abd al-Rahman al-Milad, også kalt al-Bija, var tilstede under et hemmelig møte som italienske og libyske myndigheter hadde i Mineo på Sicilia den 11. mai 2017 med sikte på å komme frem til en avtale om stans i mennesketrafikken i Middelhavet.

Italias regjering var på den tiden ledet av Paolo Gentiloni, som hadde Marco Minniti som innenriksminister.

Et spørsmål som står ubesvart, er om italienerne eller noen av NGO-ene som også var tilstede, visste hvem al-Milad var. Det virker tvilsomt at de ikke gjorde det. Som vi tidligere har omtalt, har han opptrådt med flere hatter på, ikke minst som militsleder og lokal kystvaktsjef i Libya. Aktivitetene hans var kjent, både fra italiensk og internasjonal presse, lenge før mai 2017. Hvordan kom al-Milad seg legalt til Italia?

Truslene, som tilsynelatende kommer fra al-Milad selv, er også blitt freelance-journalisten Nancy Porsia til del.

Menneskesmugleren er utpekt som sådan av FN, og er under etterforskning av Haag-domstolen. Blant anklagene som reises mot ham, er at han har senket migrantbåter og samarbeidet med kommandanter i libyske leirer hvor migranter er blitt torturert.

Hele den italienske journalistbransjen har slått ring om Scavo og Porsia. Ytringsfriheten er ikke lenger bare truet av mafiaen og terrorister, men nå også menneskesmuglere, lyder en kommentar fra en bransjeorganisasjon.

Truslene kan ikke tolereres, sier Italias viseinnenriksminister Vito Crimi.

Regjeringen hadde satt seg til bords med mafiosi, kommenterer forfatteren og journalisten Roberto Saviano.

 

Kjøp Oriana Fallacis bok her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂