Libyske myndigheter har torsdag tvangs­returnert 105 ulovlige migranter fra Egypt, 101 fra Tsjad og 20 fra Sudan til sine respektive hjemland.

Tvangsreturene skjedde takket være et sjeldent samarbeid mellom Libyas rivaliserende regjeringer og uten koordinasjon fra FN, går det frem av en AFP-melding som er offentliggjort av France 24.

Migrantene fikk kjeks, melk og vann av politiet i Tripoli innen de ble satt på busser til de tre nabolandene. Prosessen ble bivånet av landenes ambassadepersonell, opplyser det franske internasjonale nyhetsbyrået.

Operasjonen var organisert av regjeringen i Tripoli, men skjedde som følge av et samarbeid med den rivaliserende regjeringen i Tobruk øst i Libya.

The operation was organised by the Interior Ministry of Prime Minister Abdulhamid Dbeibah’s Tripoli-based government, whose authority is contested by a rival administration in Libya’s east.

But a deal with authorities there and in the south enabled coordination of the expulsions.

En polititalsmann opplyser at sentrene for anholdte migranter som har forsøkt å migrere ulovlig til Europa fra Libya, er overfylte og at dette skaper mange problemer.

* * *

Libya har lenge vært transittland for migranter både fra Afrika og Asia, men trafikken økte kraftig etter at det nordafrikanske landets mangeårige diktator Muammar al-Gaddafi ble styrtet og drept i 2011. Før borgerkrigen i landet ble migrantbåter rutinemessig tvangsreturnert til Libya som følge av en avtale mellom Gaddafi og Italia under Silvio Berlusconis fjerde regjering.

Til tross for krig, vold og konflikter i Libya, samt internasjonale anklager om forferdelige forhold for migranter der, har tilstrømningen bare fortsatt. Mange migranter som etterhvert kommer seg ut på Middelhavet med menneskesmugleres hjelp, har bodd lenge i Libya, noen har også hatt jobb der.

Samarbeidet mellom Italia og Libya pågår fortsatt, om enn ikke like effektivt som før, og det består i at Italia hjelper Libyas kystvakt med å avskjære migrantbåter. Den franske NGO-en SOS Méditerranée, som driver det norske skipet «Ocean Viking», bivånet nylig at et libysk patruljeskip hadde migranter ombord:

Avtalen mellom Italia og Libya ble inngått i 2017 og fornyet den 2. november 2022.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.