Libyas leder Muammar al-Gaddafi og Italias statsminister Silvio Berlusconi på Ciampino-flyplassen i Roma den 10. juni 2009. Foto: Alessandro Bianchi / Reuters / Scanpix.

 

Italias utenriksminister Enzo Moavero Milanesi har i disse dager vært på offisielt besøk i Libya, hvor han blant andre har truffet den libyske statsminister Fayez al-Sarraj og utenriksminister Mohammed Taher Siyala i Tripoli.

I forbindelse med møtene med Milanesi har de libyske regjeringsmedlemmene uttrykt ønske om å reaktivere vennskaps- og samarbeidspakten mellom Italia og Libya som Silvio Berlusconi og Muammar al-Gaddafi inngikk i 2008, skriver Il Sole 24 Ore.

Avtalen forutsatte blant annet bygging av en 1700 kilometer lang motorvei langs Via Balbia ved kysten mellom den tunisiske og den egyptiske grensen, til en kostnad av fem milliarder dollar over tjue år.

Den politiske ustabiliteten i det nordafrikanske landet etter at Gaddafi ble styrtet og drept i 2011, satte det strategiske partnerskapet ut av spill. Nå kan tiden kanskje være inne for å gjenopplive det. Økonomisk aktivitet anses som ett av flere virkemidler til restabilisering av Libya.

Den aller mest interessante implikasjonen for Italia er – som RAI News poengterer – naturligvis at en slik avtale igjen ville gjøre det mulig å tvinge migrantbåter tilbake til Libya, hvilket i praksis var motytelsen italienerne i sin tid fikk for det som i motsatt fall ville ha vært ren bistand.

I løpet av møtene reiste den italienske utenriksministeren også migrasjonsspørsmålet, og møtte en viss vilje til å diskutere etableringen av sentre for migranter som kommer til landet samt til iverksettelse av mekanismene for assistert frivillig repatriering

Nyheten om gjenopplivingen av Gaddafi–Berlusconi-pakten er også omtalt i en AFP-melding som ikke ser ut til å ha vært offentliggjort av andre store medier enn Daily Mail.

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.