Italias tidligere statsminister Giuliano Amato hevdet i et intervju med La Repubblica lørdag at et fransk missil forårsaket at Itavia Airlines Flight 870 styrtet den 27. juni 1980. Hensikten var å myrde Libyas daværende diktator Muammar Gaddafi.

81 mennesker mistet livet og hva som forårsaket ulykken har siden vært et av Italias mest tragiske mysterier.

– Slutt å skjule sannheten!

Amato oppfordret Frankrikes president Emmanuel Macron til å slutte å «skjule sannheten»:

– Det var lagt en plan for å ramme flyet som Gaddafi fløy med. Men den libyske lederen unslapp fellen fordi han ble advart av den tidligere italienske statsministeren Bettino Craxi. Nå kan Elysée vaske bort skammen som tynger Paris.

– Efter 40 år har de uskyldige ofrene for Ustica ikke fått rettferdighet. Hvorfor fortsette å skjule sannheten? Tiden er inne for å kaste lys over en forferdelig statshemmelighet. Macron kan gjøre det. Og NATO kan gjøre det.

– Det ville ha stor verdi for ofrenes familier og for historien. Den mest troverdige versjonen er at det franske flyvåpen er ansvarlig med medvirkning av amerikanerne. 

Avfyrt av fransk jagerfly

– Planen gikk ut på å simulere en NATO-øvelse, en iscenesettelse som ville ha gjort det mulig å fremstille angrepet som en ulykke.

– Missilet som ble avfyrt mot Mig-flyet endte med å ramme DC9-flyet. Den mest troverdige hypotesen er at missilet ble avfyrt av et fransk jagerfly.

– Jeg fikk senere vite uten å ha bevis, at det var Craxi som advarte Gaddafi. Han hadde ingen interesse av at det kom ut: Han ville ha blitt beskyldt for utroskap mot NATO og for spionasje.

81 mennesker forsvant fra radarskjermene

Flight 870 tok av fra Bologna til Palermo i 1980, men flyet med 81 personer ombord kom aldri frem.

Efter en time av den planlagte flyvningen forsvant flyet fra radarskjermene. Noen timer senere ble flyvraket funnet i havet utenfor øyen Ustica på Sicilia.

Italienske etterforskere har i årevis forsøkt å forstå hva som førte til styrten, og restene av DC-9-flyet er blitt satt sammen igjen og inspisert i Roma.

Teorier om hva som forårsaket flyulykken har spredt seg i Italia og blant familiene til ofrene. Mange mener at ulykken skyldtes et terrorangrep, andre mener den skyldtes en mekanisk eller strukturell feil.

Betydelig militær aktivitet

Natten ulykken skjedde var det betydelig militær aktivitet fra franske, britiske, amerikanske og libyske militærfly. Den daværende efterforskningsdommeren ga uttrykk for at flyet kunne ha havnet i et militært trådkors.

Dommer Rosario Priore hevdet at sannheten om flystyrten ble skjult av italienske myndigheter og Secret Service. Fire generaler fra det italienske flyvåpen og fem andre ble tiltalt for høyforræderi og mened.

 

 

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.