Reaksjonene på Giuliano Amatos intervju med La Repubblica om Ustica-massakren som Document tidligere har omtalt, er sterke i Italia. Statsminister Giorgia Meloni sier ifølge Rai News at Giuliano Amatos uttalelser om Ustica er viktige og fortjener oppmerksomhet – og i Elysée er «alt allerede sagt, men vi er som alltid klar til å samarbeide». 

– Avventer kommentarer fra Paris

Matteo Salvini, visestatsminister og minister for infrastruktur og transport, er tydeligere: 

– Giuliano Amato har kommet med uttalelser av hittil usett tyngde om Ustica: Det er helt nødvendig å finne ut om det også finnes konkrete elementer som underbygger det han har sagt. Med tanke på vekten av Amatos uttalelser og hans rolle i forbindelse med hendelsene, avventer vi kommentarer fra franske myndigheter.

På oppfordring har Quai d’Orsay, det franske utenriksdepartementets hovedkvarter i Paris, intervenert: 

– I forbindelse med denne tragedien har Frankrike på forespørsel levert alle opplysninger vi er i besittelse av. Vi er naturligvis klar til å samarbeide med Italia hvis de ber oss om det.

– Vår nasjonale verdighet er alvorlig krenket

Også Daria Bonfietti, leder av foreningen for pårørende efter Ustica-massakren, har kommentert intervjuet tidligere statsminister Amato har gitt til La Repubblica.

– Med dette nye og svært viktige innspillet, handler det om å gjøre det klart at vår nasjonale verdighet er blitt alvorlig krenket av våre allierte. Det er nødvendig å be franskmennene og president Macron om å ta sitt ansvar. Nu forventer jeg noe fra Frankrike, jeg forventer at vår regjering tar grep for å få et svar. Det er ikke pent av våre allierte å behandle oss på denne måten.

Teoriene omkring styrten har vært mange og mange italienere har vært overbevist om at flyet enten ble skutt ned eller kolliderte med et fly fra Nato.

Italias tidligere statsminister Giuliano Amato hevdet i et intervju med La Repubblica lørdag at et fransk missil forårsaket at Itavia Airlines Flight 870 styrtet den 27. juni 1980 med 81 personer ombord, derav 13 barn. Hensikten var å myrde Libyas daværende diktator Muammar Gaddafi:

Italias tidligere stats­minister: Frankrike og USA skjøt ned passasjer­fly i 1980 for å drepe Gaddafi. 81 døde

 

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.