Foto: AFP / Scanpix.

Paris-drapsmannen Mickael Harpon prøvde å overbevise en kollega allerede i 2015 om at Charlie Hebdo-massakren var rettferdig, i tillegg til andre bestialske drap begått av islamister. Harpon ble derfor for mer enn fire år siden rapport fra kollegaer som en radikal islamist. Ledelsen lot det passere.

Innenriksminister Castaner fikk også informasjon om drapsmannens radikalisering få timer etter drapet. Men han valgte likevel å si for åpen mikrofon at det ikke handlet om en islamist. Det koker nå i den franske hovedstaden. Politi og politikere fra sentrum-høyre er rasende for at politihovedkvarteret i Paris ikke tok alvorlig signalene om at de hadde en radikal islamist på innsiden og krever nå opprydding i ledelsen, helt til topps.

New York Times skriver:

«Det er mange spørsmål og det er mye sinne», sier fagforeningslederen Yves Lefevbre. «Politimenn spør: Hvordan i all verden kunne dette skje?»

Informasjonen som nå kommer fram, skaper enda mer opprør i et fra før frustrert Paris-politi. Dagen før de fire drapene inne på politi-hovedkvarteret, var politifolk ute i gatene og sa fra om håpløse arbeidsvilkår, og ikke minst den økende selvmords-raten blant fransk politi, som blant annet må finne seg i å bli spyttet på og kastet stein på når de er ute på oppdrag i Paris’ forsteder.

Hyllet halshugging
I tillegg til støtte til Charlie Hedbo-massakren, la også morderen Mickael Harpon en video ut på Facebook som imiterte halsskjæring. Et av ofrene hans sist torsdag fikk da også strupen skåret over. At en så åpenlys hyllest til de mørkeste islamske kreftene har kunnet foregå i flere år, i selveste politi-administrasjonen som er dedikert til å bekjempe terrorisme, har sjokkert rekkene. Moskeen Harpon frekventerte for morgen- og ettermiddagsbønn, var styrt av en ekstrem islamist, som har vært nær utvisning fra Frankrike. Det viser seg også at Harpon har hatt kontakt med flere ekstremister fra salafistbevegelsen.

Når kommer handlingsplanen?
Det som har skjedd i Paris bør også få konsekvenser for andre land. Hvordan er sikkerhetsklareringen? Sitter det salafister eller andre ekstreme islamister i politi og forsvar for eksempel i Norge? Har vi sluppet fienden på innsiden? Hva medfører det av lekkasjer av gradert informasjon? Kan vi nå forvente at norsk politi, norsk forsvar og for så vidt norsk administrasjon, som UDI med flere kommer opp med en handlingsplan som følge av drapene på politistasjonen i Paris?

Vi forventer nå en handlingsplan som klargjør hvordan en unngår at de som rettferdiggjør Charlie Hedbo-massakren og IS-halshugginger, er på innsiden i politi og forsvar. Faresignaler som vi har sett i eksemplet Harpon, er for eksempel at man hyller IS-ideologi, ikke kan forholde seg til kvinnelige kollegaer, ikke minst kvinnelige sjefer. Vi kjenner allerede til de som ikke vil håndhilse på kvinner…

Burde det ikke ringe noen klokker?

Det første ansvarlige myndigheter bør gjøre, er å følge med på hva som blir prediket i moskeene, ikke minst de som er kjent som salafistmiljøer. Kan man rekruttere folk derfra til norsk politi? Ser gjerne at norske politikere svarer ja eller nei på siste spørsmål.

Franske politikere bedriver ord
Frankrikes statsminister Edouard Philippe talte til nasjonalforsamlingen om drapene i politihovedkvarteret, opplyser TV-kanalen La Chaîne Info (LCI):

«Det er i vår alles interesse, i Frankrikes interesse, at sannheten om disse omstendighetene blir kjent og forstått»,

sa han og la til:

«Jeg ba fredag om at det skal foretas en gjennomgang av alle etterretningstjenester for å verifisere, individ for individ, at vi ikke har gått glipp av noen signaler.»

Macron skyver ansvaret over på folket
President Emmanuel Macron holdt i dag tale i forbindelse med minnestund til de fire avdøde politifolkene i Paris. «La oss lage en uforsonlig blokk mot islamismen, denne ideologien som ikke anerkjenner lovene våre, våre rettigheter, vår livsstil», sa Macron, som la til at han ønsket å «samle alle franskmenn uansett overbevisning».

«Dette er ikke en kamp mot en religion, men snarere misbruk av den og det som fører til terrorisme»,

sa den franske Presidenten, ifølge LCI.

«Institusjonene alene vil ikke være tilstrekkelig, administrasjonen alene og statens tjenester kan ikke overvinne den islamistiske kampen. Det er hele nasjonen som må mobilisere, handle. De vil opphøre bare hvis landet vårt reiser opp for å kjempe mot denne underjordiske islamismen, som ødelegger Frankrikes barn. Et samfunn av årvåkenhet, det er det som bør bygges, årvåkenhet, ikke mistanke.»

«Overfor islamistisk terrorisme, vil vi lede kampen nådeløst. 59 angrep er utført på seks år nå, og denne tragedien eroderer ikke tilliten jeg har til deg som fransk, som barn av nasjonen og ditt engasjement»,

avslutter president Macron.

Han spiller altså ballen over til borgerne. Men i liket med nordmenn så kan heller ikke franskmenn kritisere islam. De har nærmest «taleforbud» slik som oss. Så hvordan skal den franske «nasjonens barn» bekjempe terrorisme?

I tillegg kan man notere seg hvordan Macron er dyktig på å tale med to tunger. Det handler altså ikke om religion, men misbruk av denne… Det handler ikke om å mistenke noen, men å være årvåken… Ja vel, herr president.

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂