Nytt

Om avsløringer i Italia viser at landets styrker i Afghanistan faktisk har forsøkt å kjøpe seg fri fra Taliban-angrep ved å betale cash til lokale klanledere, rulles det nå opp en sak i Storbritannia med enda større dimensjoner: Avisen The Independent kunne nemlig 5. oktober fortelle sine lesere at den britiske Labour-regjeringen under Harold Wilson i 1970-årene regelrett forsøkte å kjøpe Storbritannia ut av terrorismens klør ved å tilby svimlende summer til Libyas leder Muammar Gaddafi. Beløp på 14 mill. pund, det vil si hele 400 millioner pund etter dagens pundverdi.

Terroren i Storbritannia akslererte i takt med oljekrisen gjennom 1970-årene, arbeidsledigheten var rekordhøy i kombinasjon med ville streiker. Wilson-regjeringen var bekymret både for landets økonomiske situasjon og ikke minst for den omfattende støtten fra Muammar Gaddafi til IRA i Nord-Irland. Statsminister Wilson forsøkte å løse problemet på en like spesiell som defensiv måte, gjennom tilbud om massive utbetalinger til Gaddafi. Nå spekulerer britiske medier over mulighetene for at pengene faktisk ble overført til den libyske diktatoren, rent fysisk.

Kodenavn «Olding»

I det såkalte Mitrokhin-arkivet i Storbritannia, hvor det er flere hundre tusen KGB-dokumenter, fremgår det at statsminister Harold Wilson hadde kodenavnet «Olding» som KGB-kontakt allerede i 1956. Dette etter å han innledet nært vennskap med Anastas Hovannesi Mikojan under et Moskva-opphold så tidlig som i 1947. Dette falt sammen med at Wilson ble kjent i britisk politikk, først som leder av det britiske handelskammeret. Hans venn Mikojan var ingen ringere enn Sovjetrusslands nest mektigste mann etter Nikita Krjutsjov frem til 1964. Det har gjennom en årrekke både blitt spekulert og konspirert over muligheten av at Harold Wilsons konsekvent vage grenseoppganger i møte med russerne og ikke minst deres hemmelige politi, skyldes en usunn oppbinding til KGB. Blant de heftigste kritikere som har pekt på for tett samarbeid i den retning er Peter Wright i MI5 og CIAs James Angleton. Harold Wilson befant seg nemlig godt ute til venstre i britisk politikk gjennom 1950-årene, da han stadig ivret for tettere samarbeid med Sovjet. Samtidig ønsket han distanse til USA.

Harold Wilson utviklet også en nært personlig kontakt med den legendariske sovjetiske utenriksministeren, Vjatslav Molotov. Dette var Stalins høyre hånd under tvangskollektiviseringene og massedeportasjonene, og ikke minst likvidasjonene, i 1930-årenes og 1940-årenes Russland, og som designet den ene halvdelen av den kjente Molotov-Ribbentrop-avtalen som sikret allianse mellom Hitler og Stalin helt frem til 1941. Men for Harold Wilson var Molotov en venn å snakke fortrolig med, gjennom ti år.

IRA hadde KGB-kontakt

I Mitrokhin-arkivet er det også mulig å påvise at lederne for det irske kommunistpartiet, Michael O’Riordan, rettet en forespørsel, i brevs form, om mer våpen fra Sovjet-Russland, datert 6. november 1969. Henstillingen, som normalt ble sluset gjennom KGBs system, kom på vegne av IRA-lederne Cathal Goulding og Seamus Costello. Michael O’Riordan var en kjent størrelse i de såkalte «Internasjonale brigadene» som bl.a. koordinerte omfattende våpenopplæring for en rekke terrororganisasjoner i Europa, i PLO-leire i Midtøsten.

Av Roy Vega:

http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/britain-offered-gaddafi-16314m-to-stop-supporting-the-ira-1797754.html