Nytt

Italias innenriksminister Marco Minniti og Frontex-sjef Fabrice Leggeri. Fotografier: Ciro De Luca og Francois Lenoir / Reuters / Scanpix.

 

Etter arrestasjonen av en mann i Torino som var mistenkt for terrorplanlegging, og av en imam i Foggia som drev ekstrem indoktrinering av barn, innkalte Italias innenriksminister Marco Minniti i forrige uke til et ekstraordinært møte med regjeringens strategiske analysegruppe på antiterrorfeltet.

Il Secolo XIX skriver den 28. mars at Minniti i den forbindelse uttaler at jihad-trusselen nå er større enn noen gang i Italia. Dette har avstedkommet økte sikkerhetstiltak og økt politinærvær i landet i tiden rundt påske, og da særlig i hovedstaden – noe den som har reist via Termini-stasjonen i Roma de siste dagene, lett kan ha registrert.

Genova-avisen skriver at i alt 28 jihadister så langt i 2018 er blitt arrestert eller utvist fra Italia. Antall fremmedkrigere som har reist ut fra Italia, er ikke større enn ca. 120, men innenriksministeren fremhever likevel risikoen for at jihadister som har forlatt Syria og Irak, vil ta seg til Italia over Middelhavet.

Det ville ikke være første gang vordende terrorister kommer over Middelhavet, hvilket for eksempel Berlin-terroristen Anis Amri vitner om. Dette scenariet var da også tema for en tale Frontex-sjef Fabrice Leggeri holdt i EU-parlamentet i forrige uke, omtalt blant annet i Corriere della Sera.

Grensebyråets etterretninger tilsier at det en tid har pågått en uregistrert migrantstrøm mellom Tunisia og Italia, sa Leggeri, som etterlyste større anstrengelse for å avskjære de «spøkelsesaktige» ilandstigningene – som har skjedd særlig på Sicilia det siste året. Også fra Algerie har det forekommet slik trafikk, som av og til også ender på Sardinia. Denne trafikken er en sikkerhetstrussel, og terrortrusselen forblir derfor høy, la Leggeri til.

Italia er det eneste store vesteuropeiske landet som hittil ikke har vært rammet av noe betydelig islamistisk terrorangrep. Hvor lenge kan det holde?

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.