Matteo Salvini, Marco Minniti og Federica Mogherini. Foto: Den italienske presidentens stab, Italias innenriksdepartement og Ukrainas regjering / Wikimedia Commons.

Den Berlin-baserte NGO-en European Center for Constitutional and Human Rights (ECCHR) har innklaget en rekke europeiske, spesielt italienske, politikere og tjenestepersoner til Den internasjonale straffedomstolen i Haag for «forbrytelser mot menneskeheten» på grunn av samarbeid med libyske myndigheter om tvangsreturer av båtmigranter til Libya.

Blant personene NGO-ens jurister anklager, er Italias tidligere innenriksministre Matteo Salvini og Macro Minniti, EUs tidligere utenrikssjef Federica Mogherini, Maltas statsminister Robert Abela og hans forgjenger Joseph Muscat og EUs grensebyrå Frontex’ tidligere sjef Fabrice Leggeri, samt en rekke tjenestepersoner hos de italienske maritime redningsmyndighetene, melder Agenzia Giornalistica Italia (AGI).

ECCHR, som har reist søksmålet med støtte fra den tyske NGO-en Sea Watch, ber domstolen om å ta rede på det strafferettslige ansvaret som påhviler de anklagede personene for operasjoner til havs der migranter er blitt avskåret i tidsrommet 2018 til 2021, opplyser det italienske nyhetsbyrået.

Etter organisasjonenes oppfatning handler det om medvirkning til alvorlige menneskerettsbrudd når europeiske myndigheter yter assistanse i form av finansiering, fartøy, utstyr og oppløring til Libyas kystvakt, foruten å delta direkte i enkelte av operasjonene som den gjennomfører i Middelhavet, for eksempel ved å dele etterretning.

Begjæringen om straffeforfølgelse av de nevnte personene bygger på dokumentasjon som Sea Watch og andre NGO-er i bransjen for transport av migranter har samlet inn gjennom tidens løp, foruten medierapporter. Dokumentasjonen viser til tolv konkrete episoder til havs.

Det er forholdene i Libya som etter saksøkernes mening tilsier at tvangsreturer dit er forbrytelser mot menneskeheten. Organisasjonene viser til frihetsberøvelser i libyske migrantsentra, hvor det skal ha skjedd en rekke overgrep mot migranter. De vil derfor få det rettslig fastslått at ingen migranter må bringes tilbake til Libya etter at de har lagt ut på havet.

ECCHR krever i mellomtiden at all politikk med sikte på å forhindre at migranter forlater Libya med kurs for Europa, må opphøre, samt at det må opprettes en europeisk redningstjeneste som opererer i hele Middelhavet.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.