Et videoopptak som Sea Watch gjorde fra sitt rekognoseringsfly «Seabird» over Middelhavet onsdag, viser i henhold til den tyske NGO-en at den libyske kystvakten skyter flere serier med skudd mot en båt med 62 migranter som befant seg i den maltesiske søk- og redningssonen i Middelhavet.

Ifølge Sea Watch ble migrantene beskutt fra patruljefartøyet «Ras Jadir», som Libyas kystvakt fikk overta fra Italia i 2017, skriver Corriere della Sera.

Migrantbåten skal også ha blitt forsøkt rent i senk, men klarte ikke desto mindre å ta seg frem til den italienske øya Lampedusa, opplyser Sea Watch, som fordømmer episoden.

Den tyske NGO-en forlanger nå at det europeiske samarbeidet med den libyske kystvakten opphører. Migrasjon er ikke kriminelt, slik det er å sette opp grenser, uttaler NGO-en Alarm Phone, som ble oppringt fra migrantbåten mens skytingen pågikk.

Libyske myndigheter erkjenner at et kystvaktskip avfyrte varselsskudd mot båten, melder NTB-AP.

Den libyske marinen skriver i en uttalelse at den fordømmer alle handlinger som bryter lokal og internasjonal lov, og lover å stille personene bak avgjørelsen til ansvar.

Skyteepisoden har ikke fremkalt reaksjoner fra toneangivende politikere i EU:

EU-kommisjonens talsmann Peter Stano sier at EU er bekymret etter hendelsen.

Malta har lenge tydd til uortodokse metoder for å avskjære migranttrafikken som skjer i øyas søk- og redningssone.

Foruten å ha gitt Libyas kystvakt fritt spillerom der, har Malta også gitt redere i oppdrag å avvise migrantbåter som nærmer seg øya. En slik avvisning har fått et rettslig etterspill på Malta, men er ikke blitt løftet opp på høyt politisk nivå i EU.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.