Alfred Grixti. Stillbilde: Foundation for Social Welfare Services / YouTube.

Kombinasjonen av koronaepidemien og nærværet av migrantbåter i Maltas søk- og redningssone setter maltesiske myndigheter under moralsk press.

NGO-en Alarm Phone, som registrerer og videreformidler nødanrop fra migrantbåter i Middelhavet, konfronterte lørdag kveld Malta med at det befant seg minst 250 personer i fire båter i landets søk- og redningssone som ikke fikk assistanse.

Migranttrafikken ut fra Libya i retning Europa har tatt seg en smule opp igjen etter ankomsten av «Alan Kurdi», og skip som dette ble nylig adresse for et utbrudd fra den maltesiske politikeren, som er sjef for sosialetaten Foundation for Social Welfare Services (FSWS) på øya.

Under en diskusjon om det tyske NGO-skipet som fant sted på veggen til en Labour-partifelle på Facebook, tok Grixti til orde for å «beslaglegge og senke skipet», skriver Malta Today.

The comment was posted in a reaction to an original post by another person taking umbrage at the fact that a German-based migrant rescue charity was ‘directing’ migrants at sea to Malta’s direction after Italy had closed its ports. “Germany is not even taking them!” the person said.

In the flow of comments that followed, with many suggesting the rescued migrants should be denied entry to Malta, Grixti was prompt to reply that Malta should do “nothing… we seize their boat and we sink it!”.

Siden så han seg nødt til å presisere at han ikke ville senke skipet med mennesker ombord.

Reaksjonene har ikke desto mindre vært kraftige. I en uttalelse fra fagforening for sosialarbeidere på Malta heter det at disse ikke kan arbeide med en person som «uttrykker en følelse stikk i strid med grunnsynet til organisasjonen han leder», skriver Malta Independent. De krever i praksis Grixtis avgang.

På lederplass konstaterer avisen at hverken den ansvarlige statsråden, Michael Falzon, eller andre i regjeringen har tatt avstand fra Grixtis kommentarer.

Nasjonalistpartiet på Malta, som er i opposisjon til regjeringspartiet Labour, formaner regjeringen til å fortsette med redningsarbeid i farvannene landet har ansvar for, og anklager den for å bruke epidemien som påskudd for ikke å gjøre det.

Grixti er ikke den første europeiske politikeren som har luftet tanker om å senke NGO-skip. Da «Sea Watch 3» i strid med italiensk lov tvang seg til kai på Lampedusa med migranter i fjor sommer, tok Fratelli d’Italias leder Giorgia Meloni til orde for å gjøre det samme.

 

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 399 til 250 kroner!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.