Flight-data fra en Frontex-drone i Middelhavet tyder på at EUs grensebyrå hjelper Libya med å avskjære båter med migranter som vil til Europa, viser undersøkelser som Le Monde har gjennomført.

Frontex-dronens flight-data viser hvordan EU-byråets aktiviteter er fokusert på området der migrantene, så snart de oppdages, blir brakt tilbake til Libya. Mellom 1. juni og 31. juli 2021 tilbrakte Frontex-dronen 86 prosent av den operative flight-tiden i dette området. I den samme perioden ble litt over halvparten av nødsituasjonene lokalisert av NGO-en Alarm Phone registrert her.

Denne fremgangsmåten er i strid med det Frontex selv har opplyst i offisielle meddelelser, skriver den franske avisen, som også påviser at den libyske kystvakten har avskåret migrantbåter som har nådd frem til Maltas søk- og redningssone.

Ifølge FN risikerer migranter som returneres til Libya å bli utsatt for menneskerettsbrudd, skriver Le Monde.

Ikke desto mindre har EU overlatt ansvaret for redningsarbeid utenfor kysten av Libya til libyske myndigheter, og gitt det nordafrikanske landet både finansiell og operativ støtte til drift av landets kystvakt.

Til dette formålet har EU-kommisjonen investert 87 millioner euro siden 2017, opplyser Le Point.

 

(Le Mondes video øverst i saken kan om ønskelig ses med automatiske oversettelser til andre språk av de franske undertekstene ved å klikke på knappene for teksting og innstillinger nede til høyre i skjermbildet.)

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.