Zuwara er en liten kystby vest i Libya. Byen er et kjent utgangspunkt for migranter på vei til Europa via Middelhavet. NGO-båtene har pleid å hente dem i internasjonalt farvann utenfor byen, men nu hoper migrantene seg opp i den lille byen og det skaper problemer for lokalbefolkningen.

Det bor om lag 18 000 ikke-libyere i byen med 40 000 innbyggere. Lokale myndigheter mener det er for mange. 

Borgermesteren Hafedh Ben Sassi vil ikke ha dem i byen. Under et møte med myndighetene i Tripoli 30. mars ba han om hjelp fra nasjonale og internasjonale organer:

– Organisasjonene bør hjelpe oss med å sende dem hjem, ikke lokke dem ut på havet. Vi mottar ingen hjelp, vi er alene om å håndtere situasjonen.

Den libyske kystvakten er trent og utstyrt av EU. De har nettopp fått to nye hurtigbåter fra Italia og de avskjærer stadig flere båter på vei mot Europa. Det europeiske Frontex hjelper også libyske myndigheter med å overvåke posisjonene til NGO-båtene. 

Siden årets begynnelse er 4013 personer returnert til Libya etter å ha tatt seg ut på havet, ifølge data fra FN-organet International Organization for Migration (via InfoMigrants). Ifjor led totalt 32 425 migranter samme skjebne. Det er høyeste tall noensinne, tre ganger høyere enn i 2020. Resultatet er at et økende antall migranter blir sittende fast i Zuwara. 

Migranter fanget opp på havet blir overført til libyske fengsler som ikke er kjent for sine bekvemmeligheter. Slipper de ut mot flere hundre euro i løsepenger, drar mange av dem tilbake til det vestlige Libya hvor de fleste avgangene er konsentrert.

Dette er blitt for mye for Zuwaras befolkning:

– Vi lider under aggresjon og tyveri, sa Hafedh Ben Sassi under sitt møte i Tripoli.

Migrantene klager på sin side over å være ofre for rasisme og vold fra politi og lokalbefolkning:

– Du kan bli hentet inn i en bil, banket opp og kjørt ut i ørkenen, sa en guineaner til InfoMigrants.

Zuwara er også attraktiv for migranter fordi smuglerne her har rykte på seg for å bruke trebåter, noe som regnes som mindre risikabelt enn gummibåter. Siden januar har minst 511 mennesker mistet livet i det sentrale Middelhavet.

Libye : à Zouara, la chasse aux migrants se poursuit

Les også:

Frankrike: Fem års fengsel for å levere båter til kanal­migranter

Kappløpet om migranter fortsetter mellom NGO-er og Libyas kystvakt

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok «Svindlere, svermere og sjarlataner» fra Document Forlag her!

Kjøp Sir Roger Scrutons bok «Svindlere, svermere og sjarlataner» fra Document Forlag her!

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.